Sorting by

×

“Margit, noooormális?” – Mit építenek már megint EU-s pénzen lovaknak, még egyszer mondom, lovaknak!

A professzionális lószállítással foglalkozó Horse Trans Cargo Kft. 209,28 millió forint támogatást nyert a vámospércsi projektre. Örülnek is a lótulajdonosok és szállítók – írja a növekedés.hu.

Volt már itt minden

Emlékezzünk csak! Alig nem régen verte ki a biztosítékot az országban a az ugyancsak EU-s pénzből készült  Seszták Miklós egykori miniszter városában a csak “Kelet Felcsútjának gúnyolt” Kisvárdán a Lówellness. A hiábavaló csak pénz szivattyúnak jó beruházások sorában rengeteg egyéb mellett megemlíthetnénk, a 20-20 centiméteres kilátók sorát is.

Vissza az újabb ló-projektre

A támogatás a szükséges eszközök beszerzését, valamint egy alkalmazott informatikai képzését is magában foglalja. A több mint 298 millió forint összköltségű beruházás a tervek szerint 2023 augusztusában érhet véget – írták. A Horse Trans Cargo Kft. ügyfelei lótulajdonosok és szállíttatók. A társaság vállal egyedi fuvarokat és hetente indít autót gyűjtőfuvarozással is. A cégnek azért van szüksége újabb telephelyre a közlemény szerint, mert a másikat kínai karanténállomássá minősítették át, így ott a Kínából érkezett lovakat lehet pihentetni. Az EU-ból érkező állatok az új állomásra kerülhetnek.

Ló-lóvé

Az előírások alapján lovat egyszerre 24 óránál tovább nem szabad szállítani, majd legalább 9 órát pihentetni kell őket, de jóval hosszabb időre is megszakadhat az utaztatás – indokolták a beruházást. A cég az MTI kérdésére közölte, hogy

hetente általában 5-15 lovat fogadnak.

A pihentetés hossza a szállítási szabályok mellett függhet egyebek között a hatósági iratok vagy állatorvosi vizsgálatok elkészültétől vagy a sofőrök kötelező pihenési idejétől is. Előfordul, hogy az eladó állítja meg a szállítást, mert nem kapta meg a ló vételárát. A Hajdú-Bihar megyei állomás legfontosabb útirányai közé Belgium, Bulgária, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Törökország tartozik – tették hozzá.

A 2003-ban létrehozott Horse Trans Cargo Kft. 2020-ban 24 alkalmazottat foglalkoztatott a nyilvános beszámoló szerint. A cég ekkor több mint 683 millió forint nettó árbevétellel, és csaknem 123 millió forint adózott eredménnyel zárt.

Tudományosan szólva

“EU regionális politikáját nem szokták egyöntetűen sikertörténetnek elkönyvelni. Megoszlanak a vélemények, hogy kitűzött céljuknak megfelelően vajon az uniós támogatások tényleg csökkentik-e a területi egyenlőtlenségeket és segítik-e a hátrányos helyzetű térségek gazdasági növekedését. Az Európai Bizottság által kiadott hetedik kohéziós jelentés szerint ugyan uniós szinten az utóbbi években némileg csökkentek a területi egyenlőtlenségek, azonban a legfejlettebb területek gyorsabban növekedtek a kevésbé fejlettekhez képest, holott utóbbiak a támogatások legnagyobb kedvezményezettjei. “

-írta meg a Mérték Médiaelemző Műhely a Goethe intézet blogján.

(Képünk illusztráció)

Kapcsolódó

 

ló

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.