Az olasz belügyminiszternek egy kis brüsszelezés jutott eszébe a genovai tragédiáról

A tragédia után Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője azonnal az EU-t okolta a költségvetési megszorítások miatt.

Ez persze inkább politikusi húzásnak tűnik. Az EU ugyanis éppen, hogy tízmilliárd eurós infrastruktúra-fejlesztést hagyott jóvá Olaszországban, sőt, kifejezetten kiemelték, hogy a fejlesztésekre szükség van. Genovában is régóta téma volt, hogy szükség van az infrastrukturális fejlesztésekre, a Morandi-híd is téma volt.

A másik olasz kormánypárt, az Öt csillag vezetői is arról beszéltek, hogy fel kell függeszteni ezeket a fejlesztéseket, és felül kell vizsgálni ezeket költséghatékonysági szempontból – a Morandi-hídról szóló figyelmeztetéseket kifejezetten kamunak tartották (ezt utólag gyorsan próbálták is eltüntetni a honlapjukról.) És miközben az infrastruktúra egyre rosszabb állapotban van, idén még 12 százalékkal csökkent is Olaszországban az útfelújításokra költött összeg.

Azt, hogy valójában miért omlott le a híd, legalább 37 ember halálát okozva, még nem tudni.

Diego Zoppi genovai építész szerint az ötvenes-hatvanas évek Olaszországában épült dolgok sürgős felújításra szorulnak, az összeomlások veszélyét pedig alábecsülik.

„Akkoriban korlátlan volt a bizalom a vasbetonban, azt hitték, örökké tart, de ezt az óriási forgalmat egyáltalán nem bírja olyan jól”, mondta az ANSA hírügynökségnek.

Mégsem halt meg, csak megsebesült az egyik román áldozat

A román külügyminisztérium szerda este közzétett pontosítása szerint nem halt meg, csak súlyosan megsebesült a genovai keddi hídomlás egyik román áldozata.

A tárca közleménye szerint a korábban halottnak tekintett román férfit mély kómában ápolják az egyik genovai kórházban. A román külügy szerint az olasz hatóságok azonosítási nehézségei vezettek a korábbi téves tájékoztatáshoz. Ez azonban csak akkor derült ki, amikor megérkeztek a holttest azonosítására a román áldozat hozzátartozói. Ők állapították meg, hogy az az halott, akit az olasz hatóságok a megtalált iratok alapján a román áldozatnak tekintettek, nem a hozzátartozójuk.

A külügyminisztérium közölte: az olasz hatóságok megteszik a szükséges lépéseket annak a határozatnak a kijavítása érdekében, amelyben korábban halottnak nyilvánították a román állampolgárt.

A minisztérium korábban azt közölte, hogy két román állampolgár vesztette életét a szerencsétlenségben. A Mediafax hírügynökség délutáni híradása szerint az egyik román áldozat egy dél-romániai 35 éves teherautósofőr.

(Forrás: 444, MTI)

Előzmények:

Frissítve! Egész éjjel túlélők után kutattak a genovai hídomlás helyszínén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük