Kerítésen innenKiemelt hírek

Matuzsálemnek gondoltak (1960 körüliek) uralják a belföldi cégeket

idos-fiatal

Emlékeznek még, hogy mit gondoltak első munkába állásukkor a cégnél dolgozó 40-50 évesekről? Telt-múlt az idő és egyszerre ön lett az “öreg” és hosszú, tömött sorban követelik a trónt a türelmetlen 20-asok.

A belföldi cégeket az 1960 és 1979 között született nemzedék, az X generáció uralja,

a második hely azonban hamarosan már nem az idősebbeké, hanem a fiatalabbaké lesz – derül ki az Opten összesítéséből.

A céginformációs társaság adatai alapján az X-eseké a legnagyobb rész a cégtulajdonosok, és a cégjegyzésre jogosultak között, de már túljutottak a csúcspontjukon.

A második legnépesebb csoport azonban még nem az utánuk következő Y-generációé, hiszen az 1960 előtt született Baby Boom nemzedék még aktívan foglalkozik céges ügyekkel. A Opten céginformációs szakértője, Pertics Richárd úgy látja, hogy a nyugdíjas vagy ahhoz közelítő generáció még nem tudja, vagy nem meri továbbadni a teendőket.

Az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős,

100 millió forint árbevétel fölött még majdnem annyian vannak, mint az X-generáció tagjai. Az 1980 utániak azonban a cégjegyzésre jogosultak között már mostanában a második helyre kerülhetnek, és a cégtulajdonosok sorában is csak pár évet kell várni erre.

A közlemény kitért a cégalapítók életkori megoszlására is, mivel közöttük az 1980 előtti és utáni nemzedék csaknem azonos arányban van jelen, és már megjelent az ezredforduló nemzedéke is. Az 1960 előttiek ebből a kategóriából már szinte teljesen kiszorultak.

Az Opten az életkori összesítés jelentőségét a nemzedékek eltérő vezetői magatartásával magyarázza

Mindegyikük más körülmények között nőtt fel, más tapasztalatokat szerzett, és ez a vállalatok szervezeti kultúráját is meghatározza

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

– olvasható a közleményben.

megoszt

About Author

Szólj hozzá!