Medgyessy Péter praktikája, amivel legyőzte Orbánt

Medgyessy Péter, aki idén tölti be 80. évét, 2002 és 2004 között volt Magyarország miniszterelnöke és az Ő nevéhez köthető, hogy nyilvános vitában  legyőzte Orbán Viktort, akit a tény annyira megviselt, hogy azóta sem vállalkozott ilyen megmérettetésre. A korábbi szocialista politikus a Magyar Hangnak beszélt többek között arról, hogy mit gondol a baloldal mostani helyzetéről, a Fidesz jó és rossz döntéseiről, Márki-Zay kilátásairól és megtudhatjuk, szerinte mi volt a titka 2002-es győzelmének.

Márki-Zay Péter

Ha nincs mögötte frakció, nehéz dolga lesz.

„Folyamatosan egyeztetnie kell a frakciókkal, és ébernek kell lennie. Ehhez pedig innovációra van szükség”.

Medgyessy szerint a 2002-es és a jelenlegi politikai helyzetet nem lehet összehasonlítani, mert akkor nagyjából kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, most pedig a Fidesz erőforrásai minden szempontból

„összehasonlíthatatlanul nagyobbak”.

Szerinte Márki-Zay a legesélyesebb kihívó, de még sokat kell tanulnia.

Ha a sikerem kulcsát kérdezi, nem volt nagy titkom: a 2002-es miniszterelnök-jelölti vitát megelőzően Orbánt mindenki túlbecsülte, engem meg mindenki alábecsült. Ő a vártnál gyengébben szerepelt, én jobban. A vita előtt egyetlen ember véleményét kértem ki, egy közismert tévés személyiségét. Ő azt mondta, „aki nagyon erősen győzni akar és az látszik is, az veszíthet”

– emlékezett vissza.

A Fideszről….

Medgyessy Péter szerint jó ötlet volt a Fidesztől a keleti nyitás politikája, azonban sok hibát elkövettek, például azt, hogy Indiával nem építettek kapcsolatot. A másik, hogy bár

„a Fudan ide csábítása nagyszerű gondolat” (…) „óriási baj, hogy ezt erőből akarták lenyomni mindenki torkán”.

Medgyessy szerint az ügy kínos Peking felé is, Orbánék pedig nem értették meg a kínai gondolkodást. Kérdésre válaszolva a volt miniszterelnök elmondta, hogy a jelenlegi kormányban már nem kíváncsiak a tanácsaira. Hét-nyolc éve hívta utoljára Szijjártó Péter, akit ő egyébként egy okos, értelmes embernek tart.

„Kikérte a véleményem Kínával, illetve az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Volt olyan tanácsom is, amit megfogadott”.

Konklúzió

Medgyessy azzal zárta az interjút, hogy bízik a kormányváltásban, mert időnként még akkor is szükség van a váltásra, ha a kormány jól végezné vagy végezte volna a dolgát.

A teljes cikket a Magyar Hang január 14-én megjelent 2022/3. számában találja (tartalomjegyzék itt).

Kapcsolódó

 

Medgyessy Péter praktikája, amivel legyőzte Orbánt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük