Még fél tucat volt ügynök ülhet a kormánypártban

Ungváry Krisztián szerint erkölcsi fenntartás nélkül jelenthetett Szita Károly. Ízlés és gyomor kérdése volt, hogy a beszervezettek kívántak-e jelenteni családtagjaikról – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére a történész.

Annak kapcsán kérdezték, hogy Szita Károlyról, Kaposvár fideszes polgármesteréről kiderült, hogy ügynök volt. A Krakus Péter fedőnéven jelentő Szita Károly tevékenységébe betekintést engedő iratok szerint a titkos megbízatású ügynök a családtagjairól is jelentett.

– Az ügynökök nem kis része különböző feltételekhez kötötte az együttműködést. Ilyen feltételnek számított sokaknál, hogy a családtagjaikról nem írtak. Vagy csak olyasmiről informáltak, amiről maguk is azt gondolták, hogy az rendszerellenes. Vagyis az ügynökök és a tartótisztek között folyamatosak voltak a huzakodások. A jelentések szerint viszont Szita Károlynak nem voltak erkölcsi fenntartásai – magyarázta a történész.

A beszervezési kísérletek fele kudarccal végződött, a kiszemeltek fele el sem jutott a beszervezési papír aláírásáig. Összességében pedig a célszemélyeknek csak negyede járt el az együttműködés szignálása után a tartótiszttel való találkozókra. – Szita Károlynak aligha volt ellenére az ügynöki munka. Magatartása sem törvényszerű, sem általános nem volt – jelentette ki Ungváry Krisztián.

“… a magyar politikusokba és a jogállamba vetett hit is rendkívül alacsony. Ezért ha kiderül valakiről, hogy korrupt vagy éppen ügynök volt, semmiféle különösebb reakciót nem vált ki az emberek többségéből. Egyszerűen azt gondolják, hogy minden politikus ilyen.”

A lap felvetésére – miszerint vajon az ország miért nem került közelebb az ügynöklisták megismeréséhez az identitását a szocializmussal szemben megfogalmazó Fidesz harmadik kormányzati ciklusa alatt sem – a történész azt mondta, az ügynökkérdés alapjában egy zsarolási adatbank. – Ezzel közszereplőket lehet sakkban tartani. A jelenlegi Fidesz-frakcióban is legalább fél tucat olyan képviselő ül, akire terhelő adatok vannak. Ezt a politikai vezetés is tudja.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest