Meghalt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse - Városi Kurír

Sorting by

×

Meghalt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

A Depeche Mode hivatalos Facebook-oldalán és a Twitterén jelentette be 60 éves billentyűsük, Andy Fletcher halálát.

Hirdetés

A Fletch becenévre hallgató zenész alapító tagja volt az angol New Wave bandának

A világszerte ismert zenekar Magyarországon is rendkívül népszerű volt, olyan slágereket jegyeztek mint a Your Own Personal Jesus vagy az Enjoy The Silence.

Az 1970-es évek végén Fletcher akkori iskolatársával, Vince Clarke-kal megalapította a rövid életű No Romance in China nevű zenekart, melyben Fletcher basszusgitáron játszott, majd 1980-ban találkozott Martin Gore-ral a basildoni Van Gogh Pub-ban, s Clarke-kal kiegészülve megalapították a Composition of Sound zenekart, amiben már mindannyian szintetizátor mögé álltak.

Clarke töltötte be a zeneszerző szerepét, s szolgáltatta az éneket egészen addig, míg ugyanabban az évben be nem vették énekesnek Dave Gahan-t, kinek javaslatára végül Depeche Mode-ra nevezték át zenekarukat.

Nem sokkal az első lemez, Speak & Spell 1981-es megjelenését követően Clarke kilépett, ekkor Gore vette át a dalszerzői feladatokat, és soron következő A Broken Frame című 1982-es albumukat már hármasban készítették el.

A zenész-producer Alan Wilder 1982 végén csatlakozott a zenekarhoz, s egészen 1995-ös távozásáig négyen dolgoztak a zenekarban. A Depeche Mode fennmaradó tagjai, Gahan, Gore és Fletcher a későbbiekben is aktívak maradtak; legutóbbi, Spirit című albumukat 2017-ben adták ki, s turnézták vele körbe a világot.

Andy Fletchert a Depeche Mode többi tagjával együtt 2020-ban beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Hungarian Depecehe Mode Fan Club

Forrás: Telex.hu

Néhány öregedő rocksztár uralta a koncertpiacot

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Meghalt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.