Meghalt egy eminens jobboldali politikus

Az amerikai politika különleges résztvevője, a sokszor az igazságbajnokának tartott és ebbe rendszeresen belebukó John McCain szenátor saját döntése alapján adta fel a harcot a rákkal. Visszautasította a további kezelést. Döntött és meghalt.

A vietnami háború hőse és áldozata

Amit mi csak  ilyen, olyan akciófilmélben látunk, az neki hat évig a mindennapok borzalma volt, hiszen embertelen módon megkínozták egy titkos vietnami fogolytáborban, ám ott se tört meg.

John McCain 1936. augusztus 29-én született a Coco Solo tengerészeti légitámaszponton, ahol édesapja szolgált. A család, ahogy a többi  amerikai katonacsalád is  támaszpontról támaszpontra vándorolt. Ez a színes, vagy hányattatott gyerekkor – mindenki döntse el melyik-   biztosította később, már politikusként, hogy olyan magabiztos ismeretekkel rendelkezhessen az ország lakosságának érzéseiről, hiszen mást sem kellett tennie, mint visszaidézni magában az vidékeken  élők gondolkodását. Ahogy tehette követte a családi hagyományt és hadi tengerésznek állt, majd 1967-ben saját késrésére bevetették az akkor dúló véres amerikai- vietnami háborúban.

Harci repülőgépeken lett pilóta és 1967-ben majdnem életét vesztette a Forrestal anyahajón keletkező tűzben, ahol 134 bajtársa veszett oda. Ugyanebben az évben a gépét lelőtték Hanoi felett, miközben 23. bombázóbevetésén volt. McCain súlyosan megsebesült és az észak-vietnamiak hadifogságába került. Többször megkínozták és éveket töltött magánzárkában. Amikor apját kinevezték a Csendes-óceán térségében szolgálatot teljesítő amerikai erők parancsnokának, a vietnamiak felajánlották, hogy szabadon engedik, de ő ezt visszautasította azzal, hogy csak akkor akar kiszabadulni, ha már az összes őt megelőzően foglyul ejtett amerikait szabadon engedték. Öt és fél évet töltött hadifogságban, 1973-ban szabadult. Amerikában hősként fogadták, számos kitüntetést kapott.

Gerinc és politika

McCain a nyolcvanas évektől vesz részt a politikában, megjárva a szamárlétrát először képviselő lett Arizonába majd szenátor Washingtonban. Többször is harcba szállt az elnöki hatalomért 1999-ben beszáll a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányba George W. Bush texasi kormányzóval, a későbbi elnökkel szemben, majd négy év múlva az elnök újraválasztása mellett kardoskodott.

2008-ban ő lett a republikánusok jelöltje, de a demokrata Obama ellen vesztett, 2017-ben saját pártján belül győzte le Trump, akivel minden idők talán legmocskosabb küzdelme folyt köztük, és ennek nem McCain volt az okozója. Trump és a szenátor McCain  haláláig háborúban álltak. Éppen egy hónapja, az akkor már halálán levő és otthonában kezelt politikus egy közleményben így fogalmazott, a Trump- Putyin csúcs után:

“… a csúcstalálkozó “tragikus tévedés” és “az amerikai elnökök történetének egyik legszégyenletesebb pillanata” volt.” (VK)

Magyarországról

A McCaoin szenátor, aki elvben a Fidesz testvérpártjának is tekinthető amerikai republikánusok egyik meghatározó alakja ezeket a drámai szavakat mondta 2014-ben Colin Bell Magyarországra akkreditált  nagykövet előzetes meghallgatásán:

“… a magyar nemzet a küszöbén áll annak, hogy egy neofasiszta diktátornak engedje át az önrendelkezését (…) aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba.

Majd 2017-ben egy hosszú nyilatkozatot is közzétett amiben az Orbán Viktor kormányzását elemezte:

“Orbán Viktor  miniszterelnök  azzal próbálta megmagyarázni  tetteit,, hogy Ő egy új modell szerint szervezett illiberális demokráciát épít , de ez a vízió megtagadja azokat az értékeket amikre az Európai Uniót és NATO-t alapozták.”

Trumpot nem hívják meg a temetésre

McCain családjához közeli források szerint – nem meglepő módon – az amerikai elnököt nem hívják meg az egykori szenátor temetésére.

John McCain 81 évesen távozott.

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük