Megjelent egy eddig ismeretlen Hemingway-novella


Először jelent meg nyomtatásban Ernest Hemingway egy 1956-ban írt novellája egy amerikai irodalmi magazinban.

Az ötből ez a második

Hemingway egy 1956 augusztusában írt levelében közölte kiadójával, hogy elkészült öt új novellával. „Talán picit bugyuta történetek, de néhány közülük nagyon mulatságos szerintem” – írta Hemingway, hozzátéve, hogy halála után bármikor kiadhatják a történeteket. Ezen írások közül eddig csupán egyet – Black Ass at the Cross Roads – publikáltak.

Az amerikai író hagyatékkezelőjének jóváhagyásával a The Strand Magazine című irodalmi lap most közre adta a második történetet, az A Room on the Garden Side című novellát – olvasható a The Guardian című brit lap online kiadásában.

Minden, amit Hemingway olvasói szeretnek

A 62 évvel ezelőtt írt történet a Hemingway szívének kedves párizsi Ritz hotelben játszódik, a náci megszállás végén. Az egyes szám első személyben megírt novella felvonultat mindent, amit Hemingway írásaiban szeretnek az olvasók: van benne háború, bor és bajtársiasság. A nagyjából kétezer szavas történet elején egy csapat katona, a narrátor Robert és társai beszélgetnek iszogatás közben harcról, költészetről és szerelemről.

Öngyilkos lett, 61 évesen

Az A Room on the Garden Side című novellához hasonlóan Hemingway több írása – egyebek között a Vándorünnep és a Veszélyes nyár is – az író halálát követően jelent meg. Hemingway 1961-ben önkezével vetett véget az életének, 61 éves korában.

Az A Room on the Garden Side Hemingway több másik munkájával együtt a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum gyűjteményébe tartozik és az életrajzírókon, valamint a történészeken kívül eddig csupán néhányan olvasták az elmúlt több mint hat évtizedben.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük