Megkezdődött a gyöngyöspatai kártérítések kifizetése

Emlékeznek az igazságügyi miniszter Varga Judit és a miniszterelnök vállalhatatlan kijelentéseire, amikor határozottan kijelentették, hogy nem fognak fizetni?

“Péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják”

– jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott pénteki sajtótájékoztatóján, Gyöngyöspatán.

Ezzel lezárult egy fejezet, újabb pedig nem lesz – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint

a leckét megtanulták, a tanulságokat levonták, a tanulópénzt megfizetik

“Ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon.”

A közelmúltban a parlament nagy többsége által támogatott törvénymódosítás szerint ugyanis a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok pénzbeli kártérítést nem ítélhetnek meg – emlékeztetett.

Több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség

Amennyiben bárkit hátrány ér a tanulás során, azt oktatással és képzéssel kell majd orvosolni, “több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség” – húzta alá Horváth László.

“Aki tanulni és dolgozni akar, azt a kormány támogatja, de aki iskolakerüléssel, vagy erőszakkal próbál pénzhez jutni, annak határozottan útját állja.”

Horváth László felidézte: az iskolaper kapcsán többször elmondták, hogy a kormány álláspontja alapján az ügyben született bírósági ítélet igazságtalan, túlzó, egyoldalú és felrúgja a társadalmi békét. Azt is jelezték és tényekkel támasztották alá, hogy a procedúra mögött “politikai indíttatású pénzszerző akció áll, hiszen egy olyan alapítvány tervezte, szervezte és valósította meg azt, melynek legfőbb támogatója Soros György”.

Ebben a jogi eljárásban

a szegregáció csak ürügy volt, a cigány tanulók és családjaik pedig eszközök,

az igazi cél a konfliktusgerjesztés és ezen keresztül Magyarország, valamint a kormány lejáratása – mutatott rá.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy az eljárás során javasolták: a megítélt 100 millió forintos kártérítést készpénz helyett természetben – oktatásban, képzésben – lehessen megtéríteni. Ez a megoldás hosszú távon nagyobb jót hozott volna az érintetteknek és a béke megőrzését is segítette volna, a felvetés azonban nem talált meghallgatásra sem a bíróságnál, sem az érintetteket képviselő alapítványnál – jegyezte meg.

Horváth László hangsúlyozta: jogállami keretek között a jogerős bírósági döntés kötelező, azt végre kell hajtani akkor is, ha nyilvánvaló, hogy Gyöngyöspata a rá kirótt kártérítési kötelezettséget nem tudja teljesíteni, a település egészét csődközeli helyzetbe sodorná.

A Heves megyei város ebből a harapófogóból kiutat keresve, a kormánytól kért és kapott segítséget, mely lehetővé teszi a megítélt összegek kifizetését – zárta szavait.

(MTI)

szegeden

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük