Mégsem lélegezhetünk fel?

A magyar politikai közbeszédben már évek óta amolyan populista „mértékegység” a lélegeztetőgép, de rémálmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer valóság lesz ezen eszközök számbavétele.

Fellélegezhettünk volna a remek bejelentés után

Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti, íróasztal mögül tett bejelentései között szerepelt, hogy 2-2 ezer lélegeztetőgép és altató gép van az országban.

„Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.”

Fellélegezhettünk volna a remek bejelentés után.

Kedd este azonban doktor Kunetz Zsombor a facebookra feltett egy hitelesnek tűnő levelet, amelyben március 17-én Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere arról érdeklődik minden fogorvostól, hogy hány lélegeztetőgép és hány altatógép van a birtokukban, valamint, hogy hány használható és hány nem használható.

Ha ezt valóban csak most mérik fel a fogorvosoknál, akkor van rá remény, hogy az Orbán által bejelentett 2000-nél több ilyen eszközt lehet csatasorba állítani.

Számoljunk csak, Magyarországon kevesebb, mint tízmillióan vagyunk

Ez lehetne a jó hír, az már kevésbé, hogy a teljes lezárásra készülő több, mint 8 millió lakossal rendelkező New Yorkban a szakemberek nem tartják elegendőnek a rendelkezésre álló 5000 lélegeztetőgépet.

Számoljunk csak, Magyarországon kevesebb, mint tízmillióan vagyunk. Ezek szerint a 2000 lélegeztetőgép aggasztóan kevés.

Populista számítás szerint több ezer ilyen eszköz ára be lett építve az egyébként semmire sem jó Puskás Arénába, amely a labdarúgó Eb elhalasztása miatt további egy éven keresztül árván várja a játékosokat és a közönséget egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest