Mellár Tamás közgazdász, független jelöltként indul az áprilisi parlamenti választáson, a Baranya megyei egyes számú választókerületben. A professzor indulását, a Jobbik kivételével szinte a teljes számottevő ellenzék támogatja. A szakemberrel a Heti Világgazdaság készített interjút.
[mnky_ads id=”10551″]

Mellár tagja a V18-nak is

Ez a tagság kicsit zavaró is mert az ott összegyűltek hangsúlyozzák, hogy nem akarnak politikai szerepet vállani, a csoport másik kakukktojása Lévai Katalin egykori szoci miniszter aki azóta saját pártot alapított. Erről a csoportról így beszél a jelölt:

Világossá akarjuk tenni, hogy igenis tud az Orbán-rendszerrel szemben alternatívát felmutatni Magyarország. Fellépésünket példamutatásnak is szánjuk a pártok számára, hogy azok a szakértők, akik sok mindenben nem értenek egyet, ha nagy a baj, képesek összefogni. Igyekszünk országos mozgalommá válni, ehhez várunk szakembereket, akik segítenek a vidéki hídfőállások kiépítésében.”
[mnky_ads id=”10552″]
Örül annak, hogy a választáson történő indulását a pártok többsége támogatja. De szerinte, akár a teljes körű együttműködés is elképzelhető:

“Tárgyalok az LMP- vel is. Ez a körzet lesz az egyik, ahol a Gulyás Márton – féle Közös Magyarországért Mozgalom megbízásából közvélemény–kutatás készül a jelöltekről. Ha nem én leszek a legesélyesebb, visszalépek, nem vagyok magányos bozótharcos, nem megosztani, hanem összefogni akarom az ellenzéket.” /……./ ” ugyanis én nem képviselő szeretnék lenni, hanem a Fidesz leváltásához szeretnék hozzájárulni.”

Mérsékelten optimista, hogy a pártoknak sikerül megegyezniük abban, hogy a nyerhető körzetekben egyetlen ellenzéki jelölt álljon a fideszessel szemben:

Természetesen minden párt azt állítja, hogy mindenhol van potens jelöltje, de ezzel csak jobb tárgyalási pozíciót akarnak kiharcolni maguknak, miközben tudják, muszáj megegyezniük. Ám ez csak az utolsó pillanatban fog megtörténni, részben a Fidesz miatt, hiszen ha Orbán azt látná, hogy olyan ellenzéki konstrukció jött létre, amely fenyegeti őt, még csirájában elfojtaná azt.” /……./ ” Azt sem tartom kizártnak, hogy épp egy győztes választás kezdi ki belülről a kormánypártot, mert egyre több fideszes csalódik benne, hiszen egyre világosabban látja, hogy erkölcsileg elfogadhatatlan eszközökkel szerzi meg a győzelmet.”
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

Az értelmiség felelősségéről

Úgy gondolja, az értelmiség feladata egyebek mellett az, hogy megértessék: a bajok okai nemcsak kívül vannak, hanem bennünk is:

” A Fidesz történelmi bűne az, hogy ezt a hosszú idő alatt felhalmozódott kudarcosságot használja ki a saját hatalmi bázisának kiépítésére és megerősítésére. Jó volna, ha a következő választással sikerülne véget vetni ennek a zsákutcás folyamatnak, megelőzve ezzel az olyan társadalmi-gazdasági katasztrófát, ami után még nehezebb lesz majd az újrakezdés.

Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány az oligarchák foglya, nem invesztál eleget a kutatás-fejlesztésbe, az oktatásba:

“5-10 százalékra tehető az oligarchák súlya a magyar gazdaságban, de hatalmas a tovagyűrűző hatásuk, rengetegen függenek tőlük, az állam pedig a többi vállalkozást megfojtja a túlszabályozással. Ráadásul az oligarchák nem teremtenek értékeket, hanem pozíciókat foglalnak el, olyan területeket monopolizálnak, mint az építőipar, a szállodaipar, az energetikai ipar. Nincsenek rákényszerítve a fejlesztésre, a hatékony működésre, hiszen az állam a fő vásárlójuk. Épp ez lesz a bukás oka is.”
[mnky_ads id=”10553″]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here