„Bízunk benne, hogy megjön a tavasz, mielőtt kikapcsolnák a fűtést” – Méltatlan helyzetbe kerültek az alapítványi iskolák

Cirka 130.000 diák tanul alapítványok működtetésében lévő magániskolákban és óvodákban, ahol a magas szintű oktatást végző pedagógusok ahelyett, hogy „teljes testtel” a munkájukra, vagyis a srácokra figyelhetnének, azon aggódnak, hogy kikapcsolják a 18 fokban maximalizált fűtést, mert csak a tanárok után kapnak állami normatívát, az épületek fenntartásának dologi költségeire – így a rezsiszámlákra – nem.

„Sumákolásra” kényszerítve

Nem tudni, hogy a sebtiben összetákolt törvény végiggondolatlanságának, vagy a szektor ellehetetlenítésének köszönhető -bár ez utóbbi nem valószínű, hiszen a politikai elitnek mondottak is a magánoktatást részesítik előnyben, ha a gyerekeikről van szó- de ahogy az önkormányzati tulajdonban lévő társasházak esetében, úgy a magánoktatás intézményeinek esetében sem volt elég körültekíntő a törvényhozó.

Több mint 130 ezren tanulnak magánfenntartású óvodákban és iskolákban Magyarországon (ebben nincsenek benne az egyházi intézményekben tanuló diákok). Közéjük tartozik a Rákospalotai Meixner Általános Iskola és a miskolci Dr. Ámbédkar Gimnázium is. Mivel a magániskolák jelenleg csak a tanárok után kapnak állami normatívát, az épületek fenntartásának dologi költségeire – így a rezsiszámlákra – nem.

A hétszeresére nőtt gáz-, valamint a megduplázódott áramár óriási kihívást jelent: van, ahol tandíjat emeltek, van, ahol abban bíznak, hogy mire kikapcsolnák a fűtést, kitavaszodik.

A Deutsche Welle fentiekről szóló riportját a 24.hu közölte.

Emlékeztetőül

Egy csütörtök este megjelent kormányhatározat szerint a bevett egyházak köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményei

„az energiaár-növekedésből adódó többletkiadások kompenzációjaként” a 2022. évben egyszeri, kiegészítő támogatást kapnak.

A bevett egyház az Országgyűlés által meghatározott legmagasabb kategória. Nem tartozik ide például a legrászorultabbak számára iskolákat és szociális otthonokat fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amelyet csak egy alacsonyabb kategóriába, bejegyzett egyházként ismertek el nemrég.

Ehhez az egyházi támogatáshoz szokatlan módon nem rendeltek összeget, egy másik kormányhatározat viszont azt mondja ki, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények

„az egyházi fenntartású köznevelési intézményekkel azonos mértékű” támogatást kapnak, és itt van összeg: 440 millió forint és külön 10 millió az Országos Roma Önkormányzatnak.