Mentelmi joga miatt megszüntette az ügyészség Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását

Ezt közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön. Czeglédy Csabát képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztéséről, megszüntette a gyanúsított legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatását.

Büntetőeljárás nem folytatható

Az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csabát – az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint – mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. A büntetőeljárási törvény előírásai alapján a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog fennállásának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható, függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

Az ügyészség kérni akarja a mentelmi jog felfüggesztését

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést tett a Legfőbb Ügyészségnél Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésének indítványozására – tudatta a csoportvezető ügyész.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük