Mi az ellenzéki tökölés igazi oka? Csak nem a …….

Miért nem tudnak megegyezni az ellenzéki pártok és politikusok? Ennek három rendkívül egyszerű oka van. Az első a pénz. A második a pénz. A harmadik a pénz.
[mnky_ads id=”10551″]

Több az eszkimó mint a fóka

Az ellenzék meghirdetett célja a választáson a rossz kormány felváltása egy jóval (saját magukkal), és ennek eredményeként a haza felvirágoztatása. A kormánypártok szerint ők képviselik a jót, ezért meghirdetett céljuk a parlamenti többség megtartása.

Ha a törvény nem szabná meg 200 főben az országgyűlési képviselők számát, nem is lenne gond. Így azonban kénytelenek felvenni a harcot a képviselői helyek megszerzéséért. Megindul az ádáz küzdelem – de kik között? Nyilván az ellenzéki és a kormánypártok között – gondolja a naiv választó, aki Zorán apjához hasonlóan még hisz a gyűrű aranyában. Egy fészkes fenét.

Madách az Ember tragédiájában az alaptétel megfogalmazásáig jutott el, miszerint több az eszkimó, mint a fóka. Ma már tudjuk, hogy nem több, hanem sokkal több: a 200 helyre ezrek ácsingóznak.

Az első csata színhelye a párt, itt kell megvívni a listán legalább minimális esélyt kínáló helyekért (az első hely az elnöké). Léteznek persze olyan tagság és támogatottság nélküli pártok, ahol az első hely is kevés. Ebben az esetben a pártelnök egyetlen lehetősége, hogy a nemlétező szavazóbázist felajánlva szövetséget köt egy nagyobb párttal, cserébe biztos bejutással kecsegtető sorszámot kap a közös listán. Vannak ennek igazi mesterei – Fodor Gábor (elvileg a Liberálisok élén, valójában a háta mögött senki) például már harmadszor fut neki a siker reményével.

[mnky_ads id=”10552″]

A második csata az ellenzéki pártok között zajlik

Alkuk és ellenalkuk, három napig tartó örök szövetségek, percenként változó stratégiák és taktikák, meghökkentő fordulatok váltják egymást. A párt-szóvivők vért izzadva és a hitelesség reménye nélkül próbálják mindezt eladni a közvéleménynek. Minél kevesebb az idő, annál vadabb elképzelések látnak napvilágot. Végül, a kampányidőszak utolsó napjára kialakul valami katyvasz.

A harmadik, döntő csatában a kormányzó pártokra kéne vereséget mérni – erre sajnos már nem marad sem idő, sem energia….
[mnky_ads id=”10553″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük