Mi lett veled MTK?

Nem elírás: a címben nem az szerepel, hogy Mi lesz veled MTK? Azt ugyanis tudjuk. Ki fog esni a csapat az elsőosztályból.

Április 25-én a klub honlapján

„Pozitív döntést hozott a Magyar Labdarúgó Szövetség”

címmel rövid szöveg jelent meg.

„Az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottsága megvizsgálta az MTK Budapest labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság kérelmét, és 2019. április 24-i ülésén úgy döntött, hogy a 2019/20-as bajnoki évadra benyújtott dokumentáció a kritériumoknak megfelel, így az MTK Budapest megkapta a licencet az OTP Bank Liga következő szezonjára.”

A közleményhez a honlap szerkesztői nem fűztek megjegyzést, nem tették hozzá, hogy ennek csak szimbolikus jelentősége van, mert a csapat a következő idényben nem az első, hanem a második osztályban fog játszani.

Az ősszel még „vitézkedő”, a várakozásokhoz és a lehetőségeihez képest jól szerepelő MTK

(a csapat a sokáig a harmadik, majd még több ideig a negyedik helyen állt a bajnokságban), mostanra a kiesés szélére sodródott. Jobb – pontosabban: kevésbé rossz – gólkülönbségével épp egy helyre áll még a kieséstől, de ne legyenek illúzióink: a hátralévő két fordulóban folytatódik az, ami már jó ideje tart, vagyis, a sikertelenségi széria. Amelynek első jelei már az ősz végén mutatkoztak, majd néhány vereség után tavasszal új edző ült a kispadra. Egy, a nagyközönség előtt ismeretlen szakember, akinek bemutatásakor a klub honlapja fontosnak tartotta kiemelni, hogy MTK-s kötődésű szakemberről van szó. Más erényeit nem is igen ecsetelték, ennyi elég volt ahhoz, hogy valaki az MTK kispadjára kerülhessen.

Nem (egyedül) az új edző nyakába varrhatók a sorozatos kudarcok.

(Az utolsó hat mérkőzésből öt vereség, ráadásul többségében olyan csapatok ellen, amelyeknél ősszel még jobb volt az MTK, és amelyek sokáig a kék-fehérek mögött álltak a tabellán). És feltehetőleg nem is csak a játékosok sara, ami történik. Aki megnézte a csapat legutóbbi mérkőzéseit, láthatta, hogy a csapat hajt, akar, csak épp az elképzelés hiányzik a játékból. Az idény elején még volt stílusa a csapatnak és – lásd, mint fenn – többnyire az eredmények is jöttek, mostanra azonban valami megváltozott: erőtlen, szárnyaszegett, elképzelés nélküli játékot láthat a még a korábbinál is kisebb létszámúra csappant szurkolótábor.

Ez a mostani MTK bárkitől képes kikapni.

Nem mentenénk fel az edzőt, sem a játékosokat, de nagyon úgy tűnik, hogy bár a csapat játékán nem ismerhető fel semmilyen elképzelés, a csapat vezetésében látszik ennek némi nyoma. Ez utóbbi elképzelés nem más, mint kivezetni az MTK-t az elsőosztályból.

Hogy ennek mi az oka, a sporttal hivatásszerűen foglalkozók bizonyára tudják. Kevés a pénz, olyannyira, hogy jövőre, hiába a licenc, csak a másodosztályra lesz elegendő. Vagy egy másik opció: miután gyakorlatilag az összes elsőosztályú magyar futballklub fideszes vezetés alatt áll – politikusok, vagy a Fideszhez kötődő pénzemberek állnak e klubok élén – az MTK klubelnöke, a Fideszben megtűrtté, ám alapító érdemei miatt teljesen mégsem negligálható Deutsch Tamás érdekérvényesítési képessége kisebb, mint klubelnök kollégáié.

Mindezek persze csak feltételezések, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lehet bennük igazság

Annak idején, a Közgázon, amikor a rendszerelméletet tanultuk, professzorunk egy példával világította meg, hogy miről fogunk tanulni a félév során. Adott egy rendszer, mondta Kiss Imre professzor, amely, ha nem avatkoznak be a működésébe, ötven százalékban jól, ötven százalékban pedig rosszul működik. Ha beavatkoznak, mégpedig rosszul, akkor a rendszer az esetek nagyobb százalékában fog rosszul működni.

E példa említésével semmi mást nem kívántam jelezni, minthogy hogy nincsenek véletlenek.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük