Marine Le Pen ráizgult Orbánra……

“Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően” – jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője.

Összenő….?

Szívesen fogadjuk mindazokat, akik szerint valójában nekünk van igazunk, és csatlakozni kívánnak – emelte ki Le Pen a jobboldali populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) brüsszeli kampányrendezvényén, elsősorban a Fideszt és a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) említve.

“Orbán úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését (…), mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal”

A sajtótájékoztatón Le Pent megkérdezték arról, hogy pártja, illetve az olasz Liga oroszbarátsága akadályát jelentheti-e az Oroszországgal szemben hagyományosan gyanakvó és keményvonalasabb politikát támogató PiS csatlakozásának, de szerinte ez nem jelent problémát.

“Ha Lengyelország nem akar szorosabb viszonyt Oroszországgal, senki nem kötelezi erre. Lehetnek ilyen, történelmi okokból eredő nézetkülönbségek, azonban nem szabadna, hogy ezek útjába álljanak egy nagy frakció megalakításának”

Mi a váltószám a “semmiesetre sem” és a “persze, hogy” között?

Bár a Fidesz tagságát felfüggesztették márciusban a konzervatív erőket összefogó Európai Néppártban, kilépésre vagy kizárásra még nem került sor. Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a populista Liga vezetőjét, akivel együttműködésről egyeztek meg. A Le Point című francia hetilap cikke szerint ugyanakkor nemrég leszögezte:

“nincs semmilyen kapcsolatban Le Pennel, semmi esetre sem fog vele szövetségre lépni”.

A Marine Le Pen vezette ENF  még 2015-ben alakult,

azóta csatlakoztak hozzá többek között:

  • az Osztrák Szabadságpárt,
  • a lengyel Új Jobboldali Kongresszus,
  • a Matteo Salvini vezette olasz Északi Liga és
  • a német Alternatíva Németországért.

Az ENF egyik névtelenségét kérő tagja is megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Fidesszel. A Politico számításai szerint ha a Fidesz átülne az ENF-frakcióba, övék lenne a harmadik legtöbb képviselő az olasz Liga és a francia Nemzeti Gyűlés mögött.

Kapcsolódó

Egy hozzászólás itt: “Marine Le Pen ráizgult Orbánra……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük