Mialatt Szarka az ATV-ben sinfölte az SZFE-hallgatókat és tanáraikat, a szakmabeliek szolidarítottak és egy baromi erős routert ajándékoztak nekik

Csütörtök este Szarka Gábor, SZFE kancellárja volt az ATV Egyenes beszéd című műsor vendége. Szarka, az egykori gépesített lövész, akit már Vidnyánszky nevezett ki, az elmúlt napokban előbb kikapcsolta az internetet az épületekben, csütörtökön pedig kiderült, hogy lecseréltette a zárakat is abban a teremben, ahol a hallgatók eddig a fórumaikat tartották.

Hogy kerül a csizma az asztalra?

A beszélgetés elején kiderült, hogy fent nevezett Honvédelmi Minisztérium korábbi kabinetfőnökének, a Közszolgálati Egyetem korábbi campus-főigazgatójának mi köze van a színjátszáshoz.

Gyerekszínész volt: játszott Szabó István Redl ezredes című filmjében, illetve Fejér Tamás két ifjúsági filmjében: az egyik egy tízrészes filmsorozat, a Gyalogbéka.

“A Gyalogbéka egy olyan szituációról szól, amelyben a jól hangolt antennájú tévénéző könnyen a mostani SZFE-ügyre ismerhet. És, mit tesz Isten (vagy a sors, vagy a karma – helyettesítse be mindenki világnézete szerint), a filmsorozat első jelenetében rögtön a tizenegy éves, ártatlan és cuki Szarka Gábor tűnik fel, hogy elmondja:

A bomba május 8-án robban.

Az utolsó epizódjában már annyira kilóg a „vörös farok”, hogy a néző elbotlik benne: a Tinódi Örs és a kis Szarka Gábor büszkén szalutál és jelent. El is felejtették, hogy korábban pont ez ellen tiltakoznak: az állandó sorakozók és seregszemlék ellen, amik miatt nem jut idő a játékra. Az utolsó epizódban szó sincs arról, hogy játszani, játszani, játszani kéne, ahogy azt a gyerekek egykor szenvedélyesen kijelentették. Lehet, hogy kacskaringós úton, de végül csak engedelmes úttörők lettek ezek a fiúk: és szól a zene, a nyakban vörös nyakkendő” – írta a fidelio.hu.

Vissza Szarka mondandójához…

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja üzent a tiltakozó egyetemistáknak: aki nem adja be a derekát, ki lesz rúgva. Szarka Gábor szerint van elég színész a piacon.

„Kialakult egy olyan helyzet az egyetemen, hogy a hallgatók az oktatókkal egyfajta bázisdemokráciát alkotva átvették a hatalmat. Utasítják az embereket, idős portásokat fenyegetnek. (…) Tegnap eljutottunk odáig, hogy ez a dolog csak az egyetemen kívül működhet, tegnapi nap lekapcsoltattam az internetet és ez a következő napokban is így lesz.”

“…katasztrófa, ami odabent lehet…”

Szarka Gábor szerint

„a hallgatók egyfajta beszűkült tudatállapotban vannak, egy katasztrófa, ami odabent lehet. (…) A kancellár nem legitim, de az aláírása az ösztöndíj papíron, az legitim”

– mondta. A kancellár szerint a diákoknak nincs elképzelése, magáért a tiltakozásért tiltakoznak, és

„lehet tudni, hogy ez az egyetem évtizedek óta egy érdekcsoporthoz fűződik”.

Megszoksz, vagy megszöksz?

„Azt kérjük, hogyha nem értenek egyet a modellváltással, akkor álljanak fel”

– üzente a diákoknak a kormányközeli tévén keresztül. Arra kérdésre, hogy mekkora sérelmet szenved a magyar színjátszás, ha az SZFE helyzete rövid időn belül nem rendeződik, úgy válaszolt:

„Azt hallom, hogy van színész a piacon. (…) Mostantól nem az a fő szempont, hogy ők mit csinálnak, hanem hogy mi lesz ezután. Olyan helyzetet teremtenek, hogy nincs más lehetőségünk. hogy elkezdjük átstrukturálni ezt az egész rendszert és a következő hetekben hónapokban szépen lassan elválunk valamilyen formában. Aki jön jön, aki nem jön, nem jön.”

-idézte a Népszava. A teljes adás ide kattintva nézhető meg.

Ezalatt “titokban”….

Hálózsákot, takarót, élelmiszert és egy erős routert is vittek a csütörtök esti titkos akció alkalmával.

“Nagyon jó, hogy ennyien kiálltunk őrségbe és a sok adomány is hasznos és jó helyre megy, de most arra lenne szükségük, hogy kívülről kapjanak egy nagy adag megerősítést”

– vélekedett Makranczi Zalán színművész, aki több mint száz szakmabelivel együtt jelent meg a támogatói akció keretében az egyetemnél csütörtök este – írta a szinhaz.online.

A titkos kezdeményezés a szakmán belülről indult,

a Facebook eseménynél több százan jelezték részvételüket. Azok, akik pedig nem tudtak részt venni személyesen, elküldhették adományaikat, amiket szintén átnyújtottak az egyetemistáknak. A szakmabeliek pénzgyűjtést is indítottak, hogy a hallgatók tudjanak venni egy olyan erős routert, amivel az egyetemisták folytatni tudják a fórumokat, amit át is adtak a srácoknak.

Ja, és még valami fontos…!

“Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai, kutatói, dolgozói és egyetemi polgárai, támogatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárait az SZFE önrendelkezésének visszaállításáért folyó küzdelmükben.

Mindennél fontosabbnak tartjuk az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a művészet szabadságát,

képző intézményeinek szabad működését, a felsőoktatás autonómiáját. Elítélünk minden olyan hatalmi fellépést, amely a jogszabályok önkényes átírásán, erőszakos érvényesítésén és a párbeszédet, együttműködést negligáló magatartáson alapszik.

Olyan országban szeretnénk élni,

amelyben a szólásszabadság és a társadalmi szolidaritás elve maradéktalanul érvényesül, azt félelem nélkül lehet gyakorolni. Mi, egyetemi oktatók ezt a szellemiséget adjuk tovább a diákjainknak és ezért emeljük fel hangunkat a mindezt veszélyeztető jelenségekkel szemben.

Tisztelettel, de határozottan kérjük az oktatási kormányzatot, hogy állítsa vissza az SZFE autonómiáját és biztosítsa minden hazai felsőoktatási intézmény önrendelkezési jogát.

az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai, kutatói, dolgozói és egyetemi polgárai”

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük