Sport

Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmes 1500 méter gyorson

Mihályvári-Farkas

Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmet nyert 1500 méter gyorson a római úszó Európa-bajnokság hétfői napján.

A 4×100 méteres magyar vegyes gyorsváltó a hetedik helyen végzett

Az FTC 18 éves versenyzője – aki szombaton 400 méter vegyesen diadalmaskodott – 16:02.15 perces egyéni csúccsal csapott célba. Korábbi legjobbját (16:02.26) tavaly a tokiói olimpián úszta.

A számot az olasz Simona Quadarella hatalmas fölénnyel, 15:54.15 perccel nyerte.

A rajt után Quadarella szinte azonnal egyértelművé tette, hogy senkinek nem lehet esélye megszorongatni, így gyakorlatilag a teljes távot egyedül úszta végig a Foro Italico lelkes közönségének vastapsa közepette.

Mihályvári-Farkas
A későbbi második helyezett Mihályvári-Farkas Viktória a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mihályvári-Farkas a táv felét követően állva hagyta többi riválisát, és ugyanolyan nagy fölénnyel lett második, mint ahogy az győzött előtte.

“Ez az egész Európa-bajnokság tökéletes volt számomra, főleg így a világbajnokság után. Örülök, hogy sikerült felállnom abból a valamiből, amit akkor ott kudarcnak éltem meg” – válaszolta a vegyes zónában az MTI kérdésére a magyar újságíróknak Mihályvári. 

“A tavalyi Eb-n úszott ezerötszázból is tanultam, próbáltam ebben az egy napban nem gondolni az úszásra, csak a délutáni érkezésemtől kezdve foglalkoztam azzal, hogy itt érmet tudok nyerni. Ez a legnagyobb sikerem, hogy fel tudtam nőni fejben ahhoz a feladathoz, hogy esélyem van dobogóra állni.”

Ezen a távon négy évvel ezelőtt Glasgow-ban Késely Anna 16:03,22 perces idővel szerzett bronzérmet.

Női 1500 m gyors, Európa-bajnok:

   Simona Quadarella (Olaszország) 15:54.15 perc
2. MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 16.02.15
3. Martina Rita Caramignoli (Olaszország) 16:12.39

Mihályvári-Farkas
Mihályvári-Farkas Viktória a célban a női 1500 méteres gyorsúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hetedik a 4×100 méteres vegyes gyorsváltó

Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Pádár Nikolett, Molnár Dóra összeállítású egység 3:26.54 perces idővel csapott célba.

Sós Csaba szövetségi kapitány három helyen is változtatott a délelőtti előfutamban szerepelt egységen – Mészáros Dániel, Ábrahám Lilla és Gyurinovics Fanni maradt ki -, azonban az új felállású csapat sem tudott beleszólni a dobogóért folytatott harcba.

A számot a franciák óriási csatában nyerték a britek és a svédek előtt.

4×100 m vegyes gyorsváltó, Európa-bajnok:

   Franciaország (Maxime Grousset, Charles Rihoux, Charlotte Bonner, Marie Wattel) 3:22.80 perc 
2. Nagy-Britannia (Thomas Dean, Matthew Richards, Anna Hopkin, Freya Anderson) 3:23.30
3. Svédország (Björn Seeliger, Robin Hanson, Sarah Sjöström, Louise Hansson) 3:23.40
…7. MAGYARORSZÁG (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Pádár Nikolett, Molnár Dóra) 3:26.54

Milák Kristóf és Márton Richárd is döntős 200 méter pillangón

A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka – aki júniusban a hazai rendezésű világbajnokságon óriási világcsúccsal (1:50.34) védte meg címét – 1:53.97 perccel csapott célba, míg Márton azt követően, hogy a délelőtti előfutamban egyéni legjobbját (1:56.23) jócskán megjavítva 1:55.49 perccel zárt, ebből még tudott faragni és 1:55.36 perces idővel ért célba.

“Holnap reggel pihenek, remélem, összejön” – mondta a vegyes zónában az MTI azon felvetésére Márton Richárd, hogy sikerül-e neki a triplázás az egyéni csúcs kapcsán. Ezt követően egyébként ritkán látható módon Milák beszélt csapattársa nevében. 

Milák és Márton
Márton Richárd (j) és Milák Kristóf a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Az a taktika, hogy felhúzzam a dobogóra, másodjára úszta élete legjobbját. Pozitívak maradunk, de ha esetleg kidobná a vasmacskát délután, akkor nem lepődnénk meg. Szeretném ott tudni magam mellett a dobogón, de ehhez az ő feje is kell, nem csak az enyém”– mondta Milák, aki saját teljesítményével kapcsolatban megjegyezte, világcsúcsot ugyan nem vár a döntőben, de egy jó időt mindenképpen és ki fogja magát úszni.

A szám döntőjét kedden 18 órakor rendezik.

Hosszú és Sebestyén döntős 200 méter vegyesen

A háromszoros olimpiai bajnok délelőtti idején (2:13.79) javítani tudott és 2:12.52 perccel szerezte meg a harmadik helyet összesítésben.

“Jó volt a futamban, hogy Gorbenko +meghalt+ mellettem. A négyszáz vegyes után volt, aki azt mondta, inkább menjünk haza, de úgy éreztem, ezt nem tehetem meg. Most nem éreztem olyan elkeserítően magam a vízben, mint eddig” 

– mondta a vegyes zónában Hosszú Katinka.
Hosszú Katinka
Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az MTI felvetésére miszerint szüksége van-e kedden délelőtt a 4×200-as vegyes gyorsváltóra és a 200 méter pillangóra, elmondta, utóbbi számban Sebestyén Dalma visszalép, Nyírádi Réka pedig beteg, így nem kellene honfitársaival harcolni, csak a 16 közé kerülni.

“Vagy megtesszük az összeset, vagy egyre menjek rá? Ez kicsit most olyan, mint az orosz rulett” – mondta a 33 éves klasszis, aki 97 éremnél tart világversenyeken (olimpia, vb, Eb) és a százat célozta meg.

A másik előfutamban Sebestyén Dalma volt érdekelt, ő a tizedik idővel (2:15.11) várta a rajtot és végül 2:13.26 perccel pont a nyolcadik helyen lett finalista.

A szám döntőjét kedden 18.17-kor rendezik.

Senánszky 11 századdal maradt le a döntőről 50 méter gyorson

A búvárúszásban világklasszisnak számító, 17-szeres világbajnok és ötszörös Világjátékok-győztes Senánszky délelőtti idején (25.26) javítva 25.10 másodperccel csapott célba, összesítésben azonban 11 századdal lemaradt a fináléról.

“Ez nem az én napom volt, elcseréltem az akkreditációm Sebestyén Dalmával, tíz perccel a kezdés előtt még össze-vissza rohangáltam, ez talán egy jel, hogy itt az ideje már pihenni” – nyilatkozta az MTI-nek Senánszky Petra, akinek fő célja, hogy kijusson a párizsi olimpiára, ahová az A szinthez 24.70 másodperces idő kell. 

Senánszky
Senánszky Petra rajtol a női 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez egyébként Hosszú Katinka országos csúcsa (24.89) alatt van.

Senánszky – aki a hazai rendezésű vb mellett az uszonyos úszó vb-n és a Világjátékokon is szerepelt – hozzátette, szeptembertől a medencés úszásra készül elsősorban, azonban nem tett le arról, hogy minden idők legsikeresebb búvárúszója legyen, ehhez számításai szerint még két világbajnoki címre van szüksége.

Molnár Dóra 12. lett 100 méter háton

A 16 éves magyar versenyző, aki pénteken 200 méteren bronzérmes volt, délelőtti idején (1:01.62) javítani tudott, és 1:01.13 perces teljesítményével a 12. helyen zárt az elődöntő összesítésében.

“Eléggé fájdalmas volt, nagyon küzdöttem annak ellenére, hogy láttam, a mellettem lévő úszók eléggé elmentek. Reménykedtem, hogy a túloldalon lévők közül lesz, akit megelőzök. Szép eredmény ez is, hiszen előre tudtam lépni” – nyilatkozta az MTI-nek a fiatal magyar úszó.

Popovici újabb szenzációs győzelme

A 17 esztendős román sztár 200 méter gyorson 1:42.97 perces junior világcsúccsal csapott célba, ez minden idők második legjobb ideje. Rajta kívül csak a világrekordot tartó Paul Biedermann tudott 1:43 perc alá kerülni, a német 2009-ben ugyanebben a medencében cáparuhában állította fel az azóta is élő 1:42.00 perces időeredményt.

Férfiak

200 m gyors, Európa-bajnok:
    
   David Popovici (Románia) 1:42.97 perc
2. Antonio Djakovic (Svájc) 1:45.60
3. Felix Auböck (Ausztria) 1:45.89

50 m hát, Európa-bajnok:
    
   Aposztolosz Hrisztu (Görögország) 24.36 másodperc
2. Thomas Ceccon (Olaszország) 24.40
3. Ole Braunschweig (Németország) 24.68

Nők

100 m pillangó, Európa-bajnok:
    
   Louise Hansson (Svédország) 56.66 másodperc
2. Marie Wattel (Franciaország) 56.80
3. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 57.27

200 m mell, Európa-bajnok:

   Lisa Mamie (Svájc) 2:23.27 perc
2. Martina Carraro (Olaszország) 2:23.64
3. Kotryna Teterevkova (Litvánia) 2:24.16

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

About Author

Comments (1)

  1. […] Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmes 1500 méter gyorson […]

Szólj hozzá!