Az Országgyűlés alakuló ülése előtti, alatti és utáni időpontokra, a Kossuth térre és a tér melletti helyszínekre számos demonstrációt jelentettek be. De tudjuk-e pontosan, hogy mihez van joga annak, aki részt vesz a tüntetésen?

[mnky_ads id=”10551″]

Ebben próbál segíteni a TASZ filmje.

Jó, ha tudja, hogy mik a jogai és kötelességei.

[mnky_ads id=”10552″]

Azért, hogy egyértelmű legyen a helyzet

Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója arra kéri Bucsek Gábort, Budapest rendőr-főkapitányát, hogy mielőbb tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy a rendőrség hogyan biztosítja azt, hogy a gyülekezni kívánók élni tudjanak alkotmányos jogukkal.

„Ugyanakkor mind az Országgyűlési Őrség, mind a Terrorelhárítási Központ személy- és létesítménybiztosítási intézkedéseket rendelt el mind a Kossuth tér teljes területére, mind a tér közvetlen környékére, amelyek hatályát sem a bejelentett rendezvények tudomásul vétele, sem a bíróság hatályon kívül helyező végzése nem érinti. Ezen intézkedések végrehajtásáért Ön a felelős”

– folytatta, majd figyelmezteti a rendőrfőnököt, a tudomásul vett rendezvények – ideértve a hatályon kívül helyezett tiltással érintett rendezvényt is – megtarthatóságáért is felelősséggel tartozik. Ugyanis a rendőrség alkotmányos intézményvédelmi kötelezettsége, hogy lehetővé tegye, biztosítsa ezek zavartalan megtartását.

Jogok, kötelességek

„Annak érdekében, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői tisztában legyenek a rendőrségnek az alkotmányosan védett alapjog-gyakorlást érintő várható lépéseivel, és hogy a szaporodó személy- és létesítménybiztosítási intézkedések ne riasszák el a polgárokat demokratikus jogaik gyakorlásától, kérjük, mielőbb tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy a rendőrség hogyan biztosítja, hogy a gyülekezni kívánók élni tudjanak alkotmányos jogukkal, mit tesz annak érdekében, hogy a rendezvények a bejelentés szerinti helyeken és időpontokban a személy- és létesítménybiztosítási intézkedések ellenére is megvalósulhassanak.”

Gepostet von TASZ am Montag, 7. Mai 2018

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét