Connect with us

Kerítésen innen

Miniszter, pap, troli-, villamos-, vonatvezetőnek nem, de buszsofőr és orvos lehet vendégmunkás

Megosztás

Szijjártó Péter külügyminiszter rendelete szerint vendégmunkás-tartózkodási engedélyt Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Georgia/ Grúzia, Kirgizisztán, Venezuela és Kolumbia polgárai kaphatnak.

Közlöny van róla: kormány-itiner a banksarc, a babaváró hitel, a bírságemelés és a sajtó-vegzatúra végrehajtásához
Megosztás

Pénteken több rendelet, illetve miniszteri utasítás jelent meg a Magyar Közlönyben a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvény részleteivel. Rétvári Bence államtitkár szerint ezzel az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere élesedik március 1-jén.

Harmadik országbeli állampolgár csak akkor kaphat munkát, ha az állásra magyar munkaerőt nem találtak

Szijjártó Péter külügyminiszter rendelete szerint vendégmunkás-tartózkodási engedélyt

Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Georgia/ Grúzia, Kirgizisztán, Venezuela és Kolumbia polgárai kaphatnak.

Az régóta ismert volt, hogy idén legfeljebb 65 ezer vendégmunkás kaphat tartózkodási engedélyt, ennél jóval meglepőbb a lista, amit Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közzétett a Hivatalos Értesítőben. Azon szerepelnek azok a foglalkozások, amelyekben vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.

A teljesség igénye nélkül

  • törvényhozó,
  • miniszter,
  • államtitkár,
  • egyházi vezető
  • pap (lelkész),
  • egyházi foglalkozású.

Ezt hosszú felsorolás követi arról, milyen vezetői posztokra nem kerülhetnek vendégmunkások, akik a pl. a magyar mérnökök, szoftverfejlesztők, rendszergazdák, tudósok munkáját sem veszélyeztethetik. A listán szerepel több diplomához kötött egészségügyi, oktatási, jogi, művészeti szakma, ám külön az orvosi nem.

Érvényes a tiltás a ház-, mozdony-, villamos-, metró- és trolibuszvezetőkre, de a buszvezetőkre nem.

Sportoló, edző jöhet doszt….

A terjedelmes lista a Hivatalos Értesítőben böngészhető, de érdemes megjegyezni, a jogi szabályozás alapján a felsorolt foglalkozásokban is dolgozhatnak külföldiek például a filmiparban. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet alapján Magyar Kártyát kaphat például

  • a magas képzettségű munkavállaló, de harmadik országbeli csak akkor, ha hiányszakmában dolgozik,
  • hivatásos sportoló/edző,
  • előadóművész, ha nyilvántartott filmgyártónál dolgozik.

Forrás

Szerző