Mit kínál a kormány azoknak, akik nem tudják fizetni a rezsit?

A rezsiárakról, a szociális intézményekről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában, majd a képviselők áttértek a kérdések megtárgyalására.

Varju László (DK) hangsúlyozta: magyarok milliói gondolkodnak azon, hogy meddig tudnak rezsiszámlát fizetni

A képviselő a DK árnyékkormányának javaslatait ismertetve a rendszerhasználati díjak befagyasztását sürgette az idén január elsejei szinten.

Azt mondta: emellett meg kell duplázni a lakosságnak kedvezményes áron adható gáz és áram mennyiségét, a földgáz esetében havi 288 köbméterig, villanynál pedig havi 420 kilowattóráig. Az ellenzéki politikus rezsimoratórium bevezetéséről is beszélt azoknak, akik rendesen fizették a számlájukat, valamint öt százalékra csökkentené a gáz és az áram áfáját. 

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kiemelte: egész Európában a legmagasabb támogatást az energiaárakon keresztül a magyar kormány adja a családoknak. Hozzátette: a kormány abban is segíti az embereket, hogy minél többet keressenek, a minimálbért több mint 20 százalékkal emelték januártól.

Arató Gergely (DK) viszonválaszában hiányolta azt, hogy mit kínál a kormány azoknak a családoknak, időseknek, akik nem tudják kifizetni a rezsit.

Orbán Viktor reagálásában jelezte: a magyar kormány minden magyar családnak havonta 181 ezer forint támogatást ad az energiaárakon keresztül. Amikor a baloldal kormányzott, nem pénzt adtak, hanem elvették a 13. havi nyugdíjat és fizetést – mutatott rá a kormányfő.

VK – KOMMENTÁR

Szóljanak már ennek a jóembernek: a magyar kormánynak nincs pénze, egy kanyi vasa sincsen. Ők a saját zsebükből egy huncut garast sem tudnak adni a magyar családoknak.

Arra viszont a törvény és/vagy rendelet ereje által képesek, hogy amint a magyar miniszterelnök ma elmondta azért nem csökkentik a hétszeresére emelt gázon a 27 százealékos ÁFÁ-t egyetlen százalékponttal sem, mert azt a pénzt teszik be az ún. rezsivédelmi alapba.

No, akkor Viktor beszéljünk egyenesen. A rezsivédelmet és/vagy az átalatok emlegetett havi 181 ezer forintot – amire nincs semmilyen kimutatás – nem a kormány adja oda a magyar családoknak, hanem azok a családok, egyéni vállalkozók, Bt-t és Kft-ék “dobják össze”, akik hétszeres ÁFÁ-val örvendeztetik meg a költségvetést.

Fából vaskarika az egész!