Modern, európai Magyarország nincs Ady Endre nélkül

Ady Endre gondolatai napjainkban, halála után egy évszázaddal is aktuálisak – hangsúlyozta a költő budapesti szobránál vasárnap rendezett megemlékezésen Tóth Bertalan MSZP-elnök és Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke.

Közéleti publicisztikák

Tóth Bertalan kiemelte: a költői nagyság mellett meg kell emlékeznünk Ady korrajzot adó közéleti publicisztikáiról is, amelyek olyan társadalmi problémákra irányították rá a figyelmet, mint a mindent átszövő, panamázásként emlegetett korrupció vagy az akkori hatalom által a zsidók ellen alkalmazott gyűlöletkeltés.

De Ady rávilágított a kivándorlásra, a romló demográfiai mutatókra, akárcsak a kulturális bezárkózottságra, a távolodásra a Nyugattól, a Kelet felé fordulásra, az oktatás színvonalának romlására, valamint a kor társadalomfilozófiájára, amely „arról szólt, hogy uralkodók vannak és szolgák vannak”, és „arról szólt, hogy az alsóbb rétegekről hogyan mond le a hatalom” – mondta.

Elképesztő pontosságú, ma is érvényes korrajz

A mai hatalom is ezt a társadalomfilozófiát követi – vélekedett a pártelnök, hozzátéve: az MSZP ez ellen a felfogás ellen küzd, közös jövőért, igazságos Magyarországért.

Hiller István szerint Ady művészetében „az a legfélelmetesebb, hogy mennyire a máról szól, az a legszomorúbb, hogy amit írt, azt tegnap is írhatta volna”, miközben elképesztő pontossággal mutatta be az ország és a nemzet problémáit, mindkettő jövőjét Európában és az európaiságban látva.

Modern, európai Magyarország nincs Ady Endre nélkül – jelentette ki a szónok.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük