Holokauszt-emléknap – Liberálisok: elvitathatatlan a magyar állam felelőssége

A Magyar Liberális Párt elutasítja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének azt a hazug történelemszemléletét, amely a magyarországi holokausztot kizárólag a német megszállás következményeként kezeli. Szerintük a magyar állam és a magyar nemzet felelőssége elvitathatatlan.

Auschwitz önmagán túlmutató szimbólum

A párt a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy folytatta: a numerus clausus és az első zsidótörvény bevezetésétől „egyenes út vezetett a deportálásokig”, amelyek az akkori államapparátus, közigazgatás és a hatóságok közreműködése, valamint a többségi társadalom közönye nélkül nem valósulhattak volna meg.

Azt írták: Auschwitz önmagán túlmutató szimbólum; semmi máshoz nem hasonlítható szörnyűségével arra emlékeztet, hogy soha többé nem szabad eltűrni a jogfosztást, a diszkriminációt, az antiszemitizmust és a rasszizmust, és megalkuvás nélkül kell küzdeni azokkal a politikai erőkkel, amelyek ezzel ellentétes törekvéseket fogalmaznak meg.

A holokauszt a magyar nemzet tragédiája is

Hozzátették: kötelesség emlékezni a holokauszt szörnyűségére, amely a magyar nemzet tragédiája is. Auschwitz a legnagyobb magyar temető, hiszen az ott kegyetlenül elpusztítottak közül minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt.

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Az aljasság legalja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük