A családok évében elveszik a gyermekektől a szüleiket?

Rabszolgatörvény így  nevezte az MSZP frakcióvezető-helyettese a munka törvénykönyvének munkaidő-szervezéssel összefüggő módosítását, a Párbeszéd országgyűlési képviselője pedig úgy fogalmazott: egyértelművé vált, hogy a Fidesz a német ipart szolgálja ki és nem a magyar munkavállalók érdekeit.

Kósa Lajos mennyi pénzt kapott ezért?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) hétfői sajtótájékoztatóján arra várt választ: mely cégek lobbiztak a túlórakeret növeléséért, amelynek elfogadását 2017-ben egyszer már sikerült megakadályozni. Véletlen-e, hogy éppen Kósa Lajos (Fidesz) nyújtja be a javaslatot azután, hogy kiderült, az egykor általa vezetett városba, Debrecenben költözik a BMW-gyár?

„Kósa Lajos mennyi pénzt kapott ezért?” „ sorolta kérdéseit, és kifogásolta, hogy a vállalkozásfejlesztési bizottság ülésén sem az említett fideszes képviselő, sem frakciótársa, a javaslatot szintén jegyző Szatmáry Kristóf nem jelent meg, hogy válaszoljon a kérdésekre.

2012 óta folyamatosan rontják a magyar munkavállalók jogait

A kormány a családok évéről kommunikál – emlékeztetett –, és a kabinet arra vár választ az emberektől, hogy egy gyermeknek joga van-e az édesanyjához és az édesapjához, miközben a vitatott javaslat szerinte elveszi a gyermekektől a szüleiket.

Tordai Bence (Párbeszéd) a tájékoztatón kijelentette: 2012 óta folyamatosan rontják a magyar munkavállalók jogait, a szakszervezetek alkupozícióját. „Az 1 százalék érdekeit képviselik a 99 százalékkal szemben” – fogalmazott.

Eközben az elmúlt öt évben az évenkénti munkahelyi balesetek száma 17 ezerről 23 ezerre emelkedett, romlanak a munkakörülmények, a dolgozókat egyre inkább kizsigerelik, az emberek egyre fáradtabbak, betegebbek. Minderre pedig az a válasz, hogy a 250 órás túlmunkaidő keretet 400-ra emelik – sérelmezte.

Hangsúlyozta: a rabszolgatörvényt vissza kell vonni, és inkább csökkenteni kellene a munkaidőt.

LMP: a kormányoldal hatnapos munkahetet vezetne be

Az LMP a munkaidő-szervezéssel összefüggő törvénymódosítás azonnali visszavonását szorgalmazza, és azt követeli, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat róla a munkavállalókkal. Csárdi Antal kijelentette: Kósa Lajos és más fideszes képviselők önálló indítványa bevezetné a hatnapos munkahetet.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt azt követően, hogy egyeztetett a Magyar Vegyipari, Energiaipar és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, valamint a BKV egyik szakszervezetének képviselőivel.

A résztvevők egységesen elfogadhatatlannak ítélték a javaslatot, amelyről – mivel egyéni képviselői indítványként nyújtották be – nem kellett egyeztetnie a kormánynak az érintettekkel – mondta el a képviselő.

Akár emberéletet is követelhet a törvény

Csárdi Antal hozzátette: a változtatás a munkavállalóknak egyáltalán nem érdeke, és csak azt eredményezi majd, hogy egyes szektorokat elhagynak a dolgozók. Kijelentette azt is, a fáradt dolgozó könnyen hibázik, ez pedig egyes területeken, például a közlekedésben akár emberek életét is követelheti.

Megjegyezte, a túlórák ellenőrzését nehezíti, ha három évre kitolják az elszámolás lehetőségét.

Ha a szakszervezetek úgy döntenek, hogy sztrájkot indítanak, az LMP támogatni fogja azt, és törvénymódosításként a Ház elé viszi az érdekképviseletek követeléseit – tette hozzá Csárdi Antal.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Munkás-köszönet a Kósa-Szatmáry kombónak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük