MSZP: tarthatatlan a jövő évi büdzsé

Tarthatatlannak és fiktívnek nevezte a 2023-as büdzsét az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szerdán.

Vajda Zoltán az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az inflációs szám nem tartható

Hozzátette: már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem hiszi el, hogy az infláció megfeleződik, 5,2 százalék lesz jövőre, a jegybank is 8-9 százalékos inflációval tervez. Jelentős, több mint 4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak 2023-ban, miközben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszél, hogy recesszió fenyegeti Magyarországot – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus tarthatatlannak nevezte a költségvetési törvényjavaslatban tervezett 370 forintos euróárfolyamot is

Szólt arról is, hogy kétezermilliárd forint uniós forrást terveztek a 2023-ra, de ha ez nem érkezik meg, akkor szét fog esni a büdzsé. Szerinte az sem látszik, hogy a kormány magán spórolna, inkább az embereken spórol és az extraprofitadót is az emberek fizetik meg, mivel a cégek áthárítják azt.

Hiteltelen kormány és hiteltelen a gazdaságpolitikája – összegzett Vajda Zoltán.

Értékelése szerint a kormány kifosztja a magyar embereket, mert évente öt százalékkal csökken a megtakarításuk értéke a nem kompenzált infláció miatt. Kifosztja a munkavállalókat, mert a reálbérek 7-8 százalékkal csökkennek, kifosztja a piaci hitelt felvett vállalkozásokat a magas a kamatokkal és kifoszt minden magyar fogyasztót is a 400 forintnál is rosszabb euróárfolyam miatt – mondta.

Szerinte a kormány által megvetett pénzügyi spekulánskörök – köztük Soros György – zsebét tömik most tele a magas „Fidesz-kamat miatt”, ami 3-4 százalékkal is alacsonyabb lehetne, ha Magyarország eurót használna.

A szocialista politikus az EU által követelt antikorrupciós intézkedések és az euró bevezetését, valamint érdemi lépések megtételét sürgette a megélhetési válság csökkentésére.

Vajda Zoltán a háborús infláció kifejezés helyett „a fideszes választási infláció” kifejezést javasolta használni, mert szerinte már tavaly, a háború kitörése előtt is magas volt az infláció Magyarországon és gyenge volt a forint.

(MTI)

Békesi László: … hibák és bűnök, amikre nincs magyarázat és nem létezik megbocsátás….

Friss híreink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük