MSZP: tragikus vereség, de nem halálos csapás az áprilisi választás

Az MSZP választmányának elnöke, Hiller István, a testület szombati ülése után közölte, jelenleg öten aspirálnak a szocialista elnökjelöltségére, ő viszont nem indul újra a választmányi elnöki posztért.

650 ezer magyar ember érdekét képviselik

Hiller István elmondta, a választmány az április országgyűlési választás értékelését folytatva állapította meg, hogy „tragikus vereség” volt az április választás, de ellentétben Lengyelországgal „nem halálos csapás a baloldalra”.

Meg kell erősíteni az MSZP-t

Az MSZP megőrizte parlamenti helyét és fenntartja a frakciószövetséget a Párbeszéddel – mondta, jelezve: folytatják a munkát, 650 ezer magyar ember érdekét képviselik és tovább kívánják bővíteni szavazóik számát.

Az MSZP választmányának elnöke közölte, a továbblépés lehetőségét a vitában a többség főleg a vidéki, elsősorban a kis- és közepes városi szervezetek újraépítésében látta.

A többség szerint először meg kell erősíteni az MSZP-t, ha ez sikeres lesz, akkor érdemes a szövetségkötéssel foglalkozni – összegezte Hiller István, aki elmondta azt is, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség fenntartását a döntő többség támogatta.

Öten pályáznak az elnöki tisztre

Beszámolt arról is, hogy azok, akik az MSZP elnökjelöltségére pályáznak, június elején vidéken négy helyszínen – Győrben, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán – , majd Budapesten ismertetik a programjukat.

Hiller István elmondta, jelenleg Bródy Gábor, az MSZP választmányának tagja, Kunhalmi Ágnes volt budapesti pártelnök, Mesterházy Attila volt pártelnök, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Tóth Bertalan frakcióvezető tervezi, hogy indul a június 17-i tisztújító kongresszuson az elnökségért.

A politikus szólt arról is, hogy a választmány ülésén bejelentette, nem indul újra a testület elnöki posztjáért. Közölte, ez semmiféle elhatárolódást vagy eltávolodást nem jelent.

A helyi szervezetekre bízzák a legmegfelelőbb jelölt kiválasztását

Hiller István döntését azzal indokolta, két éve programalapú munka tervével pályázott a választmányi elnöki posztra, két színvonalas, karakteres baloldali programot alkottak, de a választási kampányban ezekről alig volt szó. Tudomásul kellett vennie, hogy ezeknek a programoknak „a valós hozzáadott értéke” a választási kampányban csekély volt – tette hozzá.

Kitért arra is, Tóth Bertalan javaslatára úgy döntöttek, hogy a helyi szervezetekre bízzák a legmegfelelőbb jelölt kiválasztását, a legjobb együttműködés kialakítását a következő időközi polgármester- vagy önkormányzati képviselő-választásokon.

Politikai felelősség

Arra a kérdésre, volt-e szó a választmány ülésén arról, hogy Molnár Gyula lemondott pártelnök az elnökség tudtán kívül egy pénzügyi támogatást is tartalmazó megállapodást írt alá, Hiller István közölte, olyan vélemények hangzottak el, hogy ez politikai felelősség kérdésébe tartozó ügy volt, és azzal, hogy Molnár Gyula lemondott az elnöki posztról, vállalta a politikai felelősséget.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük