Múltidéző: tragédiák országszerte – közvetlenül a rendszerváltás előtt

Ki gondolná, hogy egy 32 évvel ezelőtti unalmas szerdán, ami szintúgy a Nemzetközi Nőnap jegyében telt, tragédiák sora történt a rendszerváltás előtt álló Magyarországon.

Az MTI jelenti

AZ MTI aznapi hírei még mindenfajta kozmetikázás nélkül adták közre a halálos balesetek részleteit, így azt is, hogy az áldozatok hova valósiak voltak és mi volt a foglalkozásuk.

Annó, amikor Megyesi Gusztávtól szépírást tanulhattam, ő játszotta velünk azt, hogy órára hozott egy darab fényképet. Nem mondott semmit arról kik vannak a képen vagy, hogy mi történik, azt sem tudtuk mi a helyszín. Egy feladatunk volt a kép alapján írni egy cikket, egy riportot vagy esetleg egy képzelt interjút.

Később kiértékelte az írásokat és idővel azt is elmesélte valójában kik vannak a képen és mit csinálnak. Nagyon érdekes feladat volt.

Mindez arról jutott eszembe, amikor végigfutottam a 32 évvel ezelőtti MTI híreket. A tragédiák mögött mennyi személyes történet lehet, az áldozatoké ugyanúgy, mint az elkövetőké…

Például ki tudja mi lett azzal a szekszárdi boncmesterrel, aki azon a napon halálra gázolt egy kerékpárost. Vagy mi történt a 19 éves szigetszentmiklósi ellenőr családjával? Néha talán érdekes és tanulságos lenne utána menni egy-egy ilyen hírnek.

tragédiák, rendszerváltás

Az első hír még egy előző napi katonai balesetről számolt be

Kedden reggel a Lesencetomaj – Tapolca közötti út tapolcai bevezető szakaszán egy honvédségi tehergépkocsi, amelyet Ajtai Csaba honvéd, sárbogárdi lakos vezetett, a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva a vasúti sínekre kanyarodott és összeütközött a Celdömölk – Tapolca között közlekedő személyvonattal. A baleset következtében a honvédségi gépjármű vezetője és két utasa, Jakab Károly őrmester, tapolcai és Mózes Tamás honvéd, budapesti lakosok a helyszínen meghaltak. A vonaton utazók közül senki sem sérült meg. Az érintett pályaszakaszon a vasúti közlekedés a déli órákban helyre állt. A baleset körülményeinek kivizsgálását az illetékes szervek folytatják. (MTI)
1989. március 8., szerda 08:28

Még dél sem volt, amikor már befutott öt újabb haláleset híre

Solt külterületén Bencze Bálint 78 éves nyugdíjas, helyi lakos kerékpárjával fának ütközött és a helyszínen meghalt. A rendőrség megkezdte a baleset vizsgálatát.

Szigetszentmiklóson Kiss József 19 éves ellenőr, helyi lakos motorkerékpárjával az úttestről kisodródva fának ütközött. A fiatalember a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. A vizsgálat eddigi adatai szerint Kiss József nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett.

Szekszárdon Békefi András 43 éves boncmester, helyi lakos személygépkocsijával elütötte az előtte kerékpározó Dudás Ádám 43 éves postai alkalmazottat, helyi lakost. A kerékpáros a kórházban meghalt. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője nem tartott kellő követési távolságot.

Mezőberényben Plavecz András 85 éves nyugdíjas, a családi háza melletti húsfüstölőben az égő fára ráesett. Az idős férfi égési sérülések és füstmérgezés következtében a helyszínen meghalt.

A Tatabányai Szénbányák Vállalat mányi bányaüzemének I/A aknájában eddig ismeretlen ok miatt egy üzemen kívül helyezett bányagép beindult és marószerkezete halálosan megsebesítette Nagy József 27 éves csillést, tatabányai lakost. (MTI)
1989. március 8., szerda 11:20

Ételmérgezés Szolnokon

Tömeges ételmérgezés történt szerdán délután Szolnokon. A belvárosi 3. számú irodaházban ebéd után 2-3 órával többen rosszullétről, hányingerről, szédülésről panaszkodtak. A mentők rövid idő alatt 25 személyt szállítottak a Hetényi Géza Kórház fertőzőosztályára. Valamennyien a Jásznagykun Vendéglátó Vállalat Gyermekélelmezési Leányvállalatának Zagyva-parti konyháján főzött húslevesből, tejfölös sertésbordából és burgonyából fogyasztottak. A KÖJÁL azonnal megkezdte a közepes erősségű ételmérgezés okainak kivizsgálását. Mivel a konyhán főzött ételből ezen a napon legalább kétszázan ettek, várható újabb betegek jelentkezése. A vizsgálatokat folytatják. (MTI)
1989. március 8., szerda 20:02

A Szolnok Megyei Hírlap március 14-én megírta

Így teltek a mindennapok a szocializmus utolsó “békés évében”…

Ezzel szemben ma?

tragédiák, rendszerváltás,
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük