Na, ezt kapd ki! A TAO-támogatás két legnagyobb nyertese az EMIH és egy Nemzeti Színház címére bejegyzett szervezet

Emlékeznek? A kulturális tao-támogatás lehetőségét a kormány arra hivatkozva szüntette meg, hogy az lehetőséget adott a visszaélésekre és azért nem engedélyezték a pályázati feltételek tágítását, mert az is utat nyitott volna a kiskapuzóknak, és most tessék itt az EMIH.

Akkor ez most, hogy?

Noha a kormány maga határozta meg, hogy csak előadó-művészeti szervezetek kaphatnak a kultúr-taót helyettesítő támogatásból, a most nyilvánossá vált döntések alapján sokszor pályázati azonosító nélkül kaptak tízmilliókat vagy akár milliárdokat fideszes politikusokhoz köthető cégek, önkormányzatok, majdnem kétmilliárd jutott az Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek, egymilliárd pedig egy Nemzeti Színházhoz köthető, még be sem jegyzett szervezetnek – írta az Index.

Ehhez képest…

A második legnagyobb támogatást egy bizonyos Déryné Nonprofit Kft.-nek ítélték meg:

A NEMZETI SZÍNHÁZ CÍMÉRE BEJEGYZETT SZERVEZET EGYMILLIÁRD FORINTNAK ÖRÜLHET.

Az E-cégjegyzék adatai szerint ugyanakkor egy még csak bejegyzés alatt álló nkft-ről van szó, amely így bajosan felelhet meg a pályázati kiírásnak, mivel eddig nyilvánvalóan nem volt jogosult a taóra, mint a nem létező szervezetek általában. A vezető tisztségviselő a Nemzeti Színház dramaturgja, a felügyelőbizottságot a Nemzeti színészei és gazdasági igazgatója alkotják. Nevezhetnénk meglepő döntésnek, bár a fentiek után ez már relatív, hogy

BAJKAI ISTVÁN FIDESZES POLITIKUS ÉS FELESÉGÉNEK CÉGE, AZ ARCHEON IS KAPOTT 70 MILLIÓ FORINTOT.

A mesésen vagyonos Fidesz-alapító felesége Bonnyai Apolka zongoraművész, akivel gyakran tartanak közös, jótékonysági koncerteket is – írta a portál.

A legnagyobb támogatás….

Tovább mazsolázva…

1,1 milliárd a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványnak arra, hogy

„törekvése, hogy a Kárpát-medence legkomplexebb iskolarendszeren kívüli művészeti képzését, továbbképzését, magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelési programját megvalósító tematikus népfőiskolát működtessen Fejér megyében, a Velencei-tó partján”.

-olvasható a Sonline-on egy konferencia beszámolójában.

Jelentős összeget, 49,5 millió forintot kap egy bizonyos szegedi Devstore Kft., amely a Céginfó adatai szerint kizárólag betegellátással és áruk kiskereskedelmével összefüggő tevékenységeket végez.

Öt egyéni vállalkozónak ítéltek meg 6-6 millió forintot, 10 milliót kapott a Semmelweis Egyetem, és mégis kaphatott pénzt szakszervezet is: a jobboldali kötődésű Vidéki Színházigazgatók Egyesülete, amelynek volt már elnöke Fekete Péter jelenlegi államtitkár, most pedig Oberfrank Pál, 5 milliót kapott. (Korábbi döntéssel 150 millió forintot ítéltek meg Vidnyánszky Attila kormánypárti színházi szervezetének, a Magyar Teátrumi Társaságnak, de a társaság lapját kiadó Magyar Teátrumnak is jutott több mint negyvenmillió.)

A teljes lista ide kattintva olvasható.

Becso

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük