Napszállta

Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után, 1913-ban tér vissza Budapestre, hogy néhai szülei kalapszalonjában munkát találjon és egy korábban nem ismert titok nyomába eredjen. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban nemcsak elutasítja, de igyekszik eltávolítani őt a városból. A városból, mely az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű, Béccsel versengő, zajos és virágzó metropolisza.

A történészek előszeretettel nevezik korszakhatárnak 1913-at, mert ugyan az első világháború előtti utolsó békeév volt, de már magán viselte az elkerülhetetlen válság, a későbbi világégés minden jegyét.

A felszín még nyugodt, ebbe a miliőbe érkezik Leiter Írisz, akit sodornak az események és a maga eltökéltsége, hogy megtalálja testvérét, akinek létezéséről csak most szerzett tudomást. A festői képkockákon (operatőr: Erdély Mátyás) felvillanó történések, rejtélyek sorát sejtetik. S miközben a rejtélyek száma egyre nő, a főhős titokzatos cselekedetei nyomán feltárul Budapest sötét oldala, a szegények, a társadalom peremére sodródott emberek élete. A történések egyre nagyobb lendülettel, világvége hangulatban zajlanak – az utolsó, kimerevített drámai filmkockáig.

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Nemes Jeles második nagyjátékfilmje, a Napszállta is meghívást kapott a fesztivál hivatalos versenyprogramjába. A magyar rendező első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2016-ban elnyerte az Oscar-díjat, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Napszállta többek között a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd forintos támogatásával jött létre. A filmet 2017. nyarán forgatták, ötvenhárom napon át, s a csaknem száz fős szereplőgárdában magyar, román, lengyel és német színészek is játszanak.

A filmet már a világpremier előtt majdnem hetven ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

M. Koltai Judit

Országos bemutató szeptember 27-én

Rendező: Nemes Jeles László

Főszereplők: Jakab Juli, Vlad Ivanov

Operatőr: Erdély Mátyás

Látványtervező: Rajk László

Jelmeztervező: Szakács Györgyi

Zeneszerző: Melis László

Magyarországon forgalmazza: Mozinet Kft.

Kapcsolódó:

Nemes Jeles László Napszállta és Szőcs Petra Déva című filmje a velencei fesztiválon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest