Városi kurír
A napi fontos.

Néhány óra és megalakul a 4. Orbán-kormány

0 61

Emberi léptékkel az élet egyik legnehezebb kamaszkorába lép a NER  – kormány – 12 évesen tombolnak a hormonok és a döntéseket sem a józan ész diktálja. Egyelőre semmi nem szó amellett, hogy ez a “kórkép” ne lenne igaz a ránk váró négy esztendőre is.

Civilek és dilettánsok

Az új kormányba meglehetősen sok miniszter érkezett a politika holdudvarából:

 • Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójából lett az EMMI fura ura.
 • Bártfai-Mager Andreára, Orbán kedvenc főpostására és rendcsinálójára vár a feladat, hogy a beszántott Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyén nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterként valami újabb használható pénzcsapot nyisson.
 • Benkő Tibor vezérezredes veszi át a honvédem ügyét. Fontos megjegyezni, hogy utoljára a Kádár-korszakban volt katona a honvédelmi miniszter és, hogy miért lehet ez a kinevezés gond? Mert így végérvényesen megszűnik a civil kontroll a honvédség és a hadi kiadások felett.

Tehát jól látható, hogy három nagyon fontos tárcát is kivett a kormányfő a politikusok kezéből, és szakemberekre bízta, ez a szándék akár dicséretes is lehetne, ha nem lógna ki a lóláb, azaz ezeknek a helyeknek olyan elkötelezett civilekkel való feltöltése, akiknek szakmai hozzáértését nehéz lenne támadni, ám tudható róluk, hogy a véleményalkotáskor, még egyes politikusoknál is hajlékonyabbak.

 Új fiú lesz még a kormányban:

 • Palkovics László, eddigi EMMI államtitkár mostantól innovációs és technológiai miniszter lesz, jelentsen is ez bármit is.
 • Nagy István kapja az agrártárcát, ő az, akinek eddig legfontosabb politikai és szakmai tette az volt, hogy a fejére gumizott telefonnal trécselt az ülésteremben.
 • Gulyás Gergely eddigi Fidesz frakcióvezető személyében viszont egy valódi karrierpolitikus érkezik a miniszterelnökség élére.

Akik újrázhatnak:

 • Pintér Sándor belügyminiszter, a kormány közel 70 éves korelnöke,
 • Szíjjártó Péter külügyér,
 • Trócsányi László igazságügy miniszter, ám a hírek szerint, csak az új Európai Parlament jövő évi felállásáig, mert őt jelölte ki Navratcsics Tibor uniós biztos utódául Orbán Viktor.
 • Varga Mihály továbbra is a gazdasági tárcát irányítja, és ő lesz a kormányban az a matektanár, aki megpróbálja a  Matolcsyzmust átültetni a gyakorlatba.
 • Süli János, a paksi bővítésért feleső tárca nélküli miniszter is marad,
 • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem csak folytathatja, de még egy újabb feladatkört is kapott, Orbán Viktor neki adta az EMMI-től elcsatolt  Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságot.
 • Rogán Antal továbbra is propaganda miniszter, akinek pozícióját megerősítette, hogy távozott a kormányból nagy ellenfele, Lázár János.

A látszatra olyan sokat adó kormányfőnek alighanem nem esik jól, hogy több ellenzéki frakció is bejelentette, távol marad az eskütételtől.

Kapcsolódó

Az MSZP szembesíti a Fideszt az „eeemút nyóc évvel”

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ