Nem minden az, aminek látszik!

Megosztok Önökkel egy érdekes történetet. Rendkívül sokat utazom, így a Ferihegyi Reptér szinte minden sarkát jól ismerem már. Olykor hetente többször is végig húzom a bőröndömet azokon a repülőket kiszolgáló utashidakon (hétköznapi nevén „cső”), amelyen keresztül a gépeket vagy egy másik kiszolgáló állomást közelít meg az ember.

Közel egy éve

ezek a hatalmas felületek az Orbán-kormány családpolitikáját, pontosabban a kormány reklámszlogenjét és a különböző kormányprogramokból jól ismert logót hirdetik több nyelven is. Fontos az elején leszögezni:

természetesen semmi bajom nincs azzal, hogy a külföldi vendégek érkezésekor azt hirdetjük, mutatjuk feléjük, hogy mi egy családbarát ország vagyunk. Ez tartalmában teljesen rendben is van.

Azt azonban pontosan tudtam,

hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, illetve az azt üzemeltető cég tudatosan tiltja a politikai reklámokat a reptéren.

(Abba most ne menjünk bele, hogy Ferihegyet régóta szeretné megszerezni magának a jelenlegi hatalom, most is hallani, hogy bejelentkeztek már rá és hamarosan újra állami – vagy épp oligarchaközeli – tulajdonba kerülhet a létesítmény. Ez csak azért érdekes, hogy a reptér vezetése és a kormánypártok milyen viszonyban vagy épp feszítésben vannak egymással) Mivel tudtam tehát, hogy politikai kampányoknak nincs helye a repülőtér egyetlen szabad felületén sem, ezek a feliratok pedig világosan és egyértelműen kormánypropagandát jelentenek (lásd Novák Katalin későbbi miniszter büszke fotóját), írásbeli kérdéssel fordultam a repülőtér üzemeltetőjéhez, hogy megtudjam: mennyiért és miként kapta meg a hirdetési lehetőséget a kormány, hátha ezután mások is kibérelhetik ezeket a felületeket saját üzeneteik továbbítására.

De hamar kiderült, hogy amit az egyiknek szabad, a másiknak nem. Sőt, az egyiknek kifejezetten méltányos áron szabad mindezt

A repülőtér kommunikációs vezetése levelemre először meglehetősen kurtán válaszolt, mondván Ferihegy az ország egyik kapuja és az országimázst építő üzeneteknek szerintük helye van a repülőtéren;

a ferihegyi hirdetőfelületeket ugyanakkor egy ciprusi cég értékesíti és kezeli, így a részletekért hozzájuk kell fordulni.

Több üzenetet is küldtem a nicosiai illetékeseknek és hazai leányvállalatuknak,

de semmilyen válasz nem érkezett. Kénytelen voltam végül közérdekű adatigénylést benyújtani a kormányhoz, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszolt: ebből kiderült, hogy

az állam 2019. október 15. és 2020 október 20. közötti időszakra, vagyis egy teljes évre bérelte ki az utashidakat a repülőtéren, ennek díja pedig nettó 18.732.724 forint volt, vagyis valamivel több mint havi egymillió forintért kapta bérbe a kormány ezeket a rendkívül értékes felületeket.

Mindenki döntse el, hogy van-e értelme a mi közpénzünkből a reptéri kormánypropagandának

Miközben a családi pótlék összege például évek óta nem változott. A propaganda nem helyettesíti a valódi “családbarátságot”.

Forrás

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük