Nemzeti lábakra állítják a szegedi egyetemet!?

Varázslatos „gyöngyszem” jelent meg a mai Délmagyaroszágban. Azt már régóta látjuk, olvassuk, hogy a kormányzati kézbe került Csongrád megyei napilap minden lehetséges eszközzel támadja a város szocialista vezetését, de most még tovább mentek.

Pontosabban sikerült találniuk két olyan „főszereplőt”, akik lelkesen asszisztálnak a város elleni  hadjáratban. A Szegedre érkezett Latorcai János (KDNP) fia az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közigazgatási államtitkára, Latorcai Csaba és Zakar Péter a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorhelyettese lényegében elbábozzák a sajtónak a nemzeti érzelmű szomorújátékot, amelyben csak egyetlen lényeges kérdés van:

„Nemzeti tartalommal kívánják megtölteni a szegedi egyetem megújult épületeit.”

Ezzel a teljesen értelmetlen mondattal indítja Kiss Anna nem túl „épületes” cikkét arról, hogy a két nevezett személy miről és hogyan tárgyalt Szegeden. Valljuk be, ez csupán a 2019-es politikai kampány rossz minőségű kezdete.

A nevezett két úriember minden hangszeren játszik: ez a kurzus egyszerűen nem képes másból kiindulni, mint hogy egy rosszul értelmezett „keresztény-nemzeti” gondolatkörben a saját ideológiájukat ráerőltessék az ország népére.

Most már nyíltan fel kívánják használni ennek érdekében a felsőoktatást és a közoktatást is. Elképesztő gondolatsorok következnek.

Latorcai Csaba: „A legelső pont a kereszténység, amely nagyban meghatározza a gondolkodást. Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze. A második pont a nemzet fogalma, amely a legcsodálatosabb kötőelem, hiszen ebbe születtünk bele. Helyes irányba kell ezért terelnünk az oktatást, az értékeket kívánjuk támogatni. A nemzetiség a fennmaradás alapja.”

Zakar Péter csatlakozott a gondolatokhoz, azt mondta, az egyetem vezetősége mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény.

„Egyre több nemzetközi kapcsolatunk van, és az a célunk, hogy ezekben az együttműködésekben értékként képviseljük a nemzetiséget. Ugyanakkor több ezer külföldi hallgatónk van, és kihívás, hogy a diákjainkat hogyan készítjük fel a kultúrákkal való találkozásokra.”

Paradigmaváltás?

„Ugyanakkor a köznevelésben jelenlévőknek egy paradigmaváltáson kell átmenniük, az alaptantervet is ezért vizsgáltuk felül, a nemzetiségre helyezzük a hangsúlyt, viszont olyan pedagógusok kellenek, akik ezt át is tudják adni a jövő generációjának.”

Zakar Péter egyre jobban belelendül és a végén már nyílt politikai vádaskodásba kezd a szegedi városvezetéssel szemben.

„Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet.”

Sőt, a rektorhelyettest még az is zavarja, hogy „minden ellenzéki párt a főépületünk elé szervezi a tüntetéseket, pedig ehhez nem járulunk hozzá, a város jegyzője mégis hagyja. Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre.”

Így állunk 2019 elején. A magából kivetkőző rektorhelyettes nyíltan politikai üzeneteket fogalmaz meg és címez a városnak a kormánykézben lévő megyei napilapban.

A cikk után Zakar Péter egyet tehet: villámgyorsan beadja a lemondását!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük