Nem látják a csalást a Touron

Ritka különös állásfoglalást bocsátott ki a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), most vagy ilyen fanyar a humoruk, vagy tökéletesen hülyének  néznek mindenkit, versenyzőktől nézőkig. Azt mondja ugyanis a tiszteletre méltó egylet, miszerint az idei Tour de France tökéletesen mentes volt mindenféle rásegítő motorok használatától.

Hogy részletesebben is megvizsgáljuk a kérdést, a jelentés szerint 2852 vizsgálatot végeztek a kerékpárokon mágneses szkennelés útján, 164 alkalommal világították át röntgensugárral a járműveket és minden szakaszon hőkamerákat alkalmaztak, hogy kiszűrjék a furmányos kis segédmotorokat. De nem találtak semmit. Semmit a világon, még egy eldugott hajszárítót sem. A szövetség elnöke, David Lappartient külön beszédet is tartott ez alkalomból, ebből idéznénk:

„Szeretnék gratulálni az UCI munkatársainak és felügyelőinek az elmúlt három hét során tett erőfeszítéseikért és munkájukért, amelynek során hatalmas mennyiségű kerékpárt teszteltek. Amint az év elején bejelentettük, a bevált technológiák széles skáláját alkalmaztuk. Dolgozunk az új technológiák kifejlesztésén is, és szeretnék köszönetet mondani a CEA Tech-nek a tudásukért és elkötelezettségükért, de a csapatoknak is készséges együttműködésükért. A cél az, hogy eloszlassuk a mechanikus dopping gyanúját, és bemutassuk a közvéleménynek az összes kerékpáros érdekelt felet, beleértve a befektetőket is, hogy sportunk hitelességét bizonyítsuk. Ezért továbbra is dolgozni fogunk annak érdekében, hogy a kerékpározás jó hírneve garantált legyen.”

Ha ő mondja, biztos úgy van…

Akkor egy világ látta rosszul azt, amivel lapunk is foglalkozott korábban, nevezetesen a jelenetet, melynek során Toms Skujiņš kerékpárja önállósodott, belébújt az ördög és magától, minden meghajtás és a pedál érintése nélkül elkezdett veszettül pörögni a hátsó kereke. Mondom én, mi láttuk rosszul, ők jól, elvégre ők röntgensugárral és mágneses szkennerrel is nézték, mi csak a két szemünkkel. Lehet, hogy ha mi is röntgengépen nézzük, mi sem láttuk volna.

És általában véve is nyílt titok, hogy ezek a rásegítő motorok léteznek is, használják is őket, méghozzá a sportág minden szintjén, az már más kérdés, hogy rendszerint csak amatőrök buknak meg velük, a profik sikeresen palástolják a trükkjeiket.

Én, kérem, nem mondom, hogy az UCI félretájékoztatná a nagyérdeműt. Ha ők azt mondják, nem láttak motort, akkor nem is láttak.

De lehet, hogy nem bekötött szemmel kellett volna nézni azokat a monitorokat.

Szele Tamás

Sport Mindig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük