Niedermüller feljelent, ezúttal hivatali visszaélés miatt

Újabb feljelentést tettünk, ezúttal hivatali visszaélés miatt – írta közösségi oldalán Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

“… többször, szándékosan…”

Az önkormányzat korábbi vezetése alatti ügyek átvilágításakor olyan adatokat találtunk, amelyek szerint többször, szándékosan megszegték a közbeszerzésre vonatkozó szabályokat.

2016-ban a Dob utcai iskolát újították fel 240 millió Ft-ért. Minden 100 millió Ft-nál drágább beruházásnál nyílt közbeszerzési eljárást kell tartani. Ez azt jelenti, hogy bármelyik cég, amely ezzel foglalkozik, jelentkezhet, hogy szeretné a munkát elvégezni.

A gyanú szerint ezt a szabályt játszották ki, hogy ne jelentkezhessen bárki

A 240 millió Ft-os munkát szétszedték 3 kisebb részre, amelyek így már 100 millió Ft alattiak lettek. Emiatt nem kellett nyíltan meghirdetni a pályázatot, hanem eldönthették, hogy melyik 4 cég pályázhat.

Két évvel később,

egy másik esetben, hasonló módon játszották ki a közbeszerzési törvényt. 2018-ban kukák beszerzéséről és üzembeállításáról szóló szerződéseket kötöttek. A törvény szerint, ha ennek a munkának az értéke meghaladja a 15 millió Ft-ot, akkor közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Az Önkormányzat képviselői azonban két részre bontották a szerződést, s így nem kellett közbeszerzést kiírniuk. Ugyanazzal a céggel, ugyanazon a napon két teljesen azonos tartalmú szerződést kötöttek.

Vagyis gazdasági verseny nélkül a meghívott vállalkozó végezhette el a munkát. A gyanú szerint pont azért bontották a szerződést két részre, hogy kijátsszák a törvényt.

Az önkormányzat új vezetése szerint

mind a két esetben tiszta, korrekt eljárásra lett volna szükség. Ez azért fontos, mert csak valódi versenyben méretődnek meg az ajánlatok. Ez teszi lehetővé, hogy az önkormányzat felelősen gazdálkodhasson az adófizetők pénzével – véli a polgármester.

Az, hogy a közbeszerzési szabályok kijátszása okozott-e kárt az önkormányzatnak, további vizsgálatok után derül majd csak ki.

Ahogy az is, hogy a fenti törvénytelenségek elkövetőinek csak hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Előzmény…..

Erzsébetváros önkormányzata 2020. 02. 07-én feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az

Erzsébetváros kártya működtetésével kapcsolatos csalás, hűtlen kezelés gyanúja miatt,

közölte a hivatal a honlapján. A tájékoztatás szerint még a kerület fideszes vezetése idején, 2019 augusztusában kötött 2 évre szóló szerződést az Erzsébetváros Kft.-vel és a Magyar Kedvezményhálózat Fejlesztő és Jogkezelő Kft.-vel az Erzsébetváros kártya üzemeltetéséről, 43 millió forint értékben. A januári belső ellenőrzés több szabálytalanságot is megállapított, írta most az önkormányzat, többek között, hogy

a szerződés csak látszólag vonatkozik két évre, mivel már a szerződéskötés után rövid időn belül kifizették a 43 millió forintot.

rémhír

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük