Ferge Zsuzsa: sikerült az embereket annyira manipulálni, hogy elfogadják ezt a súlyosan kártevő kormányt

Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A szegénység, a kirekesztés és a társadalmi rétegződés szociológiai aspektusának jelentős kutatója. 2006-tól az MTA Gyermekszegénység Elleni Programiroda vezetője volt.

A professzor asszony, kormányoktól függetlenül képviselte a szegények, a nincstelenek ügyét. Ha bármilyen visszásságot látott, tapasztalt felemelte a hangját, s amit mondott, arra a hatalom birtokosainak oda kellett figyelni, mert súlya – egy élet munkássága- volt a szavainak. Így tett most is, amikor a 168 órának adott interjút a hazai közállapotokról. Kérdés, mennyien figyelnek oda a súlyos, megdöbbentő mondataira, hányan gondolkodnak vajon el azon, hova süllyedt Magyarország 2020-ra.

Kételkedem….

A szociológus a koronavírus járvány kapcsán elmondta, olvassa a vitákat arról, hogy a járvány után megújul-e majd a világ. Ő a kétkedők közé tartozik. Az emberiség átélt már háborúkat, természeti katasztrófákat, s bár úgy tűnt, hogy tanul ezekből valamit, igazából semmi nem változott:

“Már Vörösmarty Mihály is megírta: „S midőn azt hinnők, hogy tanul/ Nagyobb bűnt forral álnokul/Az emberfaj sárkányfog-vetemény”. És ez azóta is így van. Pedig a jelenlegi koronavírus-járványból is lehetne tanulni, például a környezetvédelem fontosságát, a természettel szembeni alázatot, több szerénységet, de azt gondolom, a gazdasági érdekek megint mindent felül fognak írni.

Vagy gondolja, hogy a benzinlobbi önmérsékletet tanúsítva azért fog küzdeni, hogy minél kevesebbet autózzunk, és próbáljunk meg továbbra is otthonról dolgozni? Nem nagyon tudom elképzelni.”

Aggaszt más is…..

Elmondta, elég belenézni az újságokba, kiket nem szerelnek fel védőeszközökkel, milyen biztonsági körülmények között dolgoznak az orvosok, ápolók vagy a szociális munkások. Elég tréfás volt az is, hogy Orbán Viktor bejelentette: a járvány szerinte május 3-án tetőzik, majd másnap megtartották az érettségit:

“Aggaszt más is. Egyelőre kilakoltatási moratóriumot vezettek be, és leálltak az adósok lakásainak árverezésével, de ez meddig lesz érvényben? Az emberek év végén se tudnak majd fizetni, ha nem lesz pénzük és munkájuk. És mivel a munkanélküliség megnő, még többen veszíthetik el a lakhatásukat. Egészen elképesztőnek tartom azt is, hogy a kormány teljesen értelmetlenül, mindenféle racionális indok nélkül úgy döntött: a kórházakból hazaküldik a halálos betegeket, hogy azután otthon szörnyű kínok között haljanak meg.

Családok ezreit hozták rettenetes helyzetbe. Én bűncselekménynek tartom ezt.

És ezek mögött a miniszterelnök áll, aki jelenleg teljhatalommal irányítja az országot, és úgy tünteti fel magát, mint aki mindent tud, mindenhez ért, mindent el tud dönteni. És ha nem, akkor sem a szakmai szervezetektől kér tanácsot, hanem katonai erőt vet be. Eközben gátlástalanul pénzeket csoportosít át, na nem az egészségügy vagy a szociális ellátórendszer fejlesztésére, hanem újabb stadionépítésekre és a gazdasági érdekkörök beruházásaira.”

…mi legyen azokkal, akik elveszítették a munkahelyüket?

Hangsúlyozta, a hazai ipar egyébként régóta leszálló ágban van. A szolgáltatóipar is karanténban, és az ágazatra jellemző gyakoribb személyes találkozások miatt szintén bizonytalan a beindulása:

“Orbán Viktor gazdaságvédelmi akciótervei főleg arról szóltak, hogy miként lehetne a kisvállalkozásokat, munkahelyeket valamennyire megtartani. Ami önmagában helyes is, ugyanakkor az intézkedésekből teljesen kimaradt, hogy mi legyen azokkal, akik elveszítették a munkahelyüket, vagy nem is volt munkájuk. Európában mindenütt, a régiónkban is, támogatást nyújtanak a kormányok a munka és megélhetés nélkül maradóknak.

A magyar állam viszont azokat hagyta cserben, akik leginkább segítségre szorulnának, azt hiszem, ez is hungarikum. Büszkék cseppet sem lehetünk rá.”

Orbán rögeszméje lett a munkaalapú társadalom

Véleménye szerint a miniszterelnök szakított a jóléti állammal, és a rögeszméje lett a munkaalapú társadalom. Persze az nagyon jó volna, ha az embereknek lenne munkájuk, csakhogy munkahelyet teremteni, főleg ekkora tömegnek, nagyon nehéz:

“Gondoljon bele, mivel járna, ha a koronavírus elérné a cigánytelepeket. Nem tudunk erről pontos adatokat, de szakértők szerint ez meg fog történni. És itt nagyon nehéz folytatni a mondatot, mert sajnos lennének, akik fellélegeznének, hogy legalább megoldódik a probléma. Az emberek másik fele meg tragédiának élné meg.

Az viszont biztos, hogy ezeken a cigánytelepeken sokkal rosszabb állapotok vannak, mint a szociális otthonokban.”

Soha nem volt annyi ok a társadalmi alapjövedelem bevezetésére, mint most

Megfogalmazta, a progresszív adózás eltörlése, az egykulcsos adó bevezetése is jelentősen hozzájárult a társadalmi egyenlőtlenségek növeléséhez. Ma már nemcsak a szegénység mélyülésétől kell tartani, hanem a középrétegek lesüllyedésétől is, amit a járvány okozta válság felgyorsíthat:

“Más országokban komolyan foglalkoznak azzal, mit lehetne tenni, hogy ne haljanak éhen az emberek. Soha nem volt annyi ok a társadalmi alapjövedelem bevezetésére, mint most, és ezt egyre többen belátják. “/……/ ” ha azt nézzük, hány száz milliárd forint ment el, és folyik el jelenleg is stadionok építésére, a látványsportok támogatására, ahhoz képest ez nem nagy tétel a költségvetésben.

Csupán politikai szándék kérdése.”

A kiszolgáltatottak választása….

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor a hazai polgárság megerősítését ígérte, csakhogy ez valójában a politikailag elkötelezett holdudvar finanszírozását jelenti. A lojalitás számít, nem a szakértelem. Ami azt is jelenti, hogy mások viszont eleve kiszorulnak lehetőségekből:

“Én azt gondolom, a kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények. De mivel az egész politikájuk a gyűlöletkeltésre épül, szükségük van ellenségképekre. Ilyenek például a migránsok, a cigányok, a mélyszegények, a hajléktalanok, akik ellen indulatokat lehet szítani. Ráadásul a választási elemzésekből az is kiderült, hogy a Fideszre nemcsak a hívek tábora szavazott, hanem a legszegényebb kistelepüléseken élők is, akik a kiszolgáltatottságuk okán könnyen megfélemlíthetők és megzsarolhatók.”

…sikerült az embereket annyira manipulálni, hogy ilyen sokan elfogadják ezt a súlyosan kártevő kormányt

Elmondta mit gondol arról, hogy a mélyszegénység fenntartása akár szavazatokat is hozhat a Fidesznek? Főleg, ha nincs valódi baloldali mozgalom:

“Hát az tényleg nincs. Se támogató társadalmi közeg. Ha egy párt a mélyszegénység megszüntetésével, a romák felzárkóztatásával kampányolna, valószínűleg elveszítené a választást. Bár vélhetően amúgy is elveszítené, hisz a kormány tetszése szerint alakítja át a választási törvényt is. Másfelől azt hiszem, sikerült az embereket annyira manipulálni, hogy ilyen sokan elfogadják ezt a súlyosan kártevő kormányt. Ez még egy ok arra, hogy ne lássam, van-e kiút ebből az egészből.” /……/

“Vajon felébrednek-e az emberek, és észreveszik-e, hogy mi zajlik körülöttük? Nem úgy látom.

Vannak pici tiltakozó ellenzéki körök, de nagyon kevés a lehetőségük és a hatásuk. Rengeteg petíciót írunk alá, leveleket küldünk Orbánnak, semmit nem érünk el. Helyi szinteken talán több szolidaritás érződik az emberek között, de ebből nem fognak országos mozgalmak kinőni.”

Forrás

rémhír

Egy hozzászólás itt: “Ferge Zsuzsa: sikerült az embereket annyira manipulálni, hogy elfogadják ezt a súlyosan kártevő kormányt

 • Avatar
  2020.05.19 - 20:49
  Közvetlen hivatkozás

  Ezzel az interjúval is ugyanazt fogják tenni, mint a hasonlóakkal.
  “liberális/baloldali”
  “hazugság”
  “Interjúalany múltja”
  “Soros pénzeli”
  “közel akar férni a pénzes zsákhoz”
  “orbán a megmentő”
  “példák az ellenzék hibáiból”

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük