Nyakig a bűnüldözésben – KMK, ÜK, REF, kitiltás és a VB ellenőrzés VI.

Vannak letűnt, vagy átalakult jogi alakzatok, melyek a rendőrkapitányság minden ágának adtak munkát annak idején. Bűnügynek éppúgy, mint az igazgatásrendészetnek, a közbiztonságról nem is beszélve. Régi, „átkos” kategóriák, a két újjal pötyögtető írógépek kora, az indigós másolatok ideje.

KMK-ÜK

A közveszélyes munkakerülés anno BTK266  „Az a munkaképes személy, aki munkakerülő életmódot folytat, ha korábban közveszélyes munkakerülés vétsége vagy szabálysértése miatt megbüntették és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatóságának megszűnésétől két év még nem telt el, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, javító-nevelő munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van” – szólt a passzus.

Kőbányán volt belőlük bőven, sok munkát adtak a kapitányság szinte minden területének, és járulékos szabálysértések, bűncselekmények garmadát is hozták magukkal. Mint például az üzletszerű kéjelgést. BTK283, melyet, mint bűncselekményt, hazánkban 1993-ban helyeztek hatályon kívül.

Mint már egy előző részben példával együtt is említettem, a járulékos szabálysértések és bűncselekmények nem csak a KMK- ra voltak igazak, de igazak voltak az üzletszerű kéjelgésre is, az ÜK– ra is. A prostituáltak az üzletszerű kéjelgéssel halmazatban követték el nem csak a közveszélyes munkakerülést, de a kéjlopást, a markecot, a szállodai és egyéb lopást is. Így aztán nem unatkoztunk ezen a téren abban az időben.

REF és kitiltás

A rendőri felügyelet alá helyezések és a velük kapcsolatos adminisztráció is okozott munkaterhet abban az időben. De akkor még a kapitányságvezető is becsukhatta az ember fiát tíznapi helyőrségi fogdába, parancsnoki hatáskörbe vonva a kisebb súlyú ügyeket. A rendőri felügyeletről szóló határozat abban az időben előírta a delikvens számára, hogy mit tehet és mit nem. Meg volt határozva, mikor hagyhatja el tartózkodási helyét és jelentkezési kötelezettséget is előírtak az adott rendőri szervnél.

Csak úgy hemzsegtek a harmincnapi elzárásokról szóló határozatok abban az időben, ha valaki megsértette a számára előírt szabályokat. Aztán irány Baracska.

Sokan úgy élték meg az említett szabályok megszűnését, mint a rendőrség jogainak csorbítását. Előnyeit és hátrányait tartalmazó véleményemet most nem sorolnám fel, de fontosnak tartottam megemlékezni róluk.

A kitiltás intézményéről csak annyit, hogy a mai időkben a szabálysértési törvény a sportra korlátozza azt elsősorban, amikor is így rendelkezik: „ A sportrendezvényen való részvétellel, az odautazással vagy az onnan történő távozással összefüggő szabálysértés miatt az eljárás alá vont személy kitiltható bármelyik sportszövetség versenyrendszerében megrendezésre kerülő sportrendezvényről, valamint bármelyik sportszövetség versenyrendszerében megrendezett sportesemény helyszínéül szolgáló sportlétesítményből.

A kereskedelmi tevékenységgel összefüggő szabálysértés miatt, e tevékenysége folytatásának megakadályozása érdekében az eljárás alá vont személy kitiltható a kereskedelmi létesítményből vagy kereskedelmi tevékenység helyéül szolgáló egyéb helyszínről. A meghatározott kitiltás legrövidebb tartama hat hónap, leghosszabb tartama két év.”

Veszélyes bűnözők ellenőrzése

A veszélyes bűnözők nyilvántartásának megszűnése, ugyancsak nem kevés feladattól kímélt meg bennünket. A KMB-s szolgálat bevonásával, az akkori nyilvántartás alapján kellett ellenőrizni őket lakhelyükön, a megadott szempontok alapján. Szükségesnek tartottam mindezeket megemlíteni, mint ahogy egy egy szóval utalni kell az önkéntes rendőri egységekre, munkásőrökre, rendészeti dolgozókra is, akik segítséget nyújtottak a mindennapi felderítő munkához.

Még a házmestereket, házfelügyelőket is illik megemlíteni az akkori lakónyilvántartó könyvekkel együtt. Boldog békeidők, mondanák sokan, abban az „átkos”-ban végzett munkáról, azokkal a nehézségekkel együtt, melyekkel abban az időben meg kellett minden munkatársnak a maga helyén küzdeni.

Végezetül, az említett, már lejárt szavatossági idejű bűncselekmények és szabálysértések, leginkább hol fordultak elő szép számmal? Hát a Népligetben, a kiserdőben, az akkori Dobi István úti autópiacon, a Mázsa-téren, a Vén Betyárban, a vasútállomásokon, no meg a munkásszállásokon.

A sorozat következő részben: Ügyészség, 24. ÜMK meg a felsőbb szervek

Az előző rész:

Nyakig a bűnüldözésben – Új Köztemető, rendőrőrs, a börtön és az IMEI V.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük