Nyakig a bűnüldözésben – Kőbánya, minden rendőr elemi iskolája felsőfokon VIII.

Itt családiasabb és sokkal egymásra utaltabb volt minden, mint az úgynevezett „felsőbb” szerveknél.

Az állományról

A kerületi munka sokkal mentesebb volt az országos jelentőségű ügyektől, no meg a szemforgató karriertülekedésektől, mint a központi szervek. Kiváló szakemberek kerültek ki innen akkoriban, Z.Gy és K.L néhai rendőrkapitányok, valamint a már ugyancsak elhunyt H.Dénes és Ö.József bűnügyi vezetők idején.

A vezetéknevek kezdőbetűi azoknak mondanak sokat, akik az olvasók közül itt dolgoztak abban az időben. A többiek elégedjenek meg annyival, hogy a kőbányai iskola sokaknak biztosított magasabb beosztásokba is előmenetelt.

Volt, akiből bíró lett,

mint például I.Éva vizsgálóból, vagy ügyész, mint P.Rozália igrendes előadóból. De főosztályvezető lett felsőbb szervnél, az ugyancsak igrendes D-né, mindenki Ancsája, vagy S.né, azaz Maci, és a közrendtől felsőbb beosztásba került G.Attila. F.Zoli vizsgáló, aki a KERA vezetője lett, vagy SZ.Csaba vizsgáló, aki személyzeti vezetője lett egy kiemelt rendőri alakulatnak. De meg kell említeni még B.Ferencet és G.Tibort, valamint T.Jánost, városi rendőrkapitányságok híres vezetőit, akár rendőrkapitányi, vagy, bűnügyi vezetői beosztásban.

A nyomozó párosok közül a felejthetetlen rendőrtisztekre kell még itt emlékezni, Sz.Lászlóra és Sz. Zoltánra, valamint P.Gáborra, akik aztán a kerületből központi szervekhez kerültek magasabb beosztásokba. Emlékezni kell még az adminisztrátorsegítők közül B.Ilonára és G.Évára, akikre mindig, minden körülmények között számítani lehetett. A közrendvédelem egyenruhás munkatársaival is jó munkakapcsolat alakult ki, többükkel közvetlen, mondhatom, baráti viszony is. Nevüket sorolhatnék napestig, közös élményekkel, sztorikkal fűszerezve, folytatta visszaemlékezését a rendőrtiszt.

Kimaradt ügyek és ami utána jön

Említhetnénk a BNV-s kitelepüléseket, esetenkénti halvacsorákkal, a felejthetetlen halas palacsintákat éppúgy, mint azt a szalmonellafertőzést, amely rövid időre lebénította egy alkalommal majdnem a teljes kapitányságot. Sok ügyet meg sem említettünk. Így kimaradt a Stratilek féle ápolónő gyilkosság, vagy több elhíresült Bihari út 8 és Hős utca 15- béli ügy. Nem szóltunk továbbá váltásparancsnokokról, anyagi tisztekről, bűnjelkamráról és segédhivatalról, büféről, de épp hogy megemlítettük a titkárságvezetőket is, meg az igrendeseket. Sokkal többet érdemeltek volna.

Talán majd a végső szerkesztésnél, nyomdába adás előtt, majd erre is sort kerítünk. Most csak elnézését és bocsánatát kérjük mindazoknak, akik gondatlanságból, vagy figyelmetlenségből kimaradtak a felsorolásból, igyekszünk majd pótolni a hiányosságokat, ezekben az olvasók segítségére is számítva.

A lényeg, hogy a kőbányai évek emlékezetesek és kitörölhetetlenek.

Így köszönünk el a kerületi kapitányságtól, hogy folytassuk az ORFK KVO-nál a Gyorskocsi utcai történetekkel, majd a szervezett bűnözéssel szembeni küzdelemmel a KBI-nél. Utána a nem kevésbé izgalmas résszel a BM. RSZVSZ központi szervek következnek, hogy aztán a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban eltöltött évekkel fejezhessük be majd a rendőrtiszt történetét.

Abban a kivételes helyzetben voltam,

hogy üldözhettem a bűnt kerékpárlopások, tartásdíj mulasztások szintjén éppúgy, mint emberrablások, alkotmányos rend elleni szervezkedések történéseiben különböző beosztásokban, úgy nyílt, mint operatív területeken. Üldöztem a bűnt éppúgy polgári személyekkel, mint hivatásosokkal szemben, őrmesterek ellen éppúgy nyomozhattam, mint tábornokok ellen..– mondta a rendőrtiszt. Eljártam piti bicikli tolvajok esetében éppúgy, mint közismert bűnözők, gyilkosok ügyeiben, névtelen kis gépkocsi feltörőkkel szemben éppúgy, mint közismert politikusok, közéleti személyek törvénysértő dolgaiban. Voltak sikereim és sikertelenségeim is egyben. Mindezekről majd a folytatásban bővebben, abban a reményben, hogy miként telnek a fejezetek, egyre izgalmasabb, érdekfeszítőbb lesz az eddigieknél majd az olvasnivaló is! –búcsúzott Kőbányától a rendőrtiszt.

A sorozat következő részében: ORFK-KVO megfelelési kényszerrel

Az eddigi részekből:

Nyakig a bűnüldözésben – KMK, ÜK, REF, kitiltás és a VB ellenőrzés VI.

Nyakig a bűnüldözésben – Új Köztemető, rendőrőrs, a börtön és az IMEI V.

Nyakig bűnüldözésben – gyufázók az autópiacon, Kuksi és az Aranykezű III.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük