Sikertelen szembenézés

Bauer Tamás „Orbán brüsszeli győzelme” címmel írt egy blogbejegyzést, amit a Városi Kurír is lehozott. Ezt azzal kezdi, hogy: „Ha vereséget szenvedünk, azzal szembe kell néznünk.”

Mitől félünk?

Hát ez a szembenézés nem sikerült. Nem is sikerülhetett, mert téves az alaptétele. Orbán Viktor meg a német, osztrák, olasz és más szélsőjobboldali politikusok nem a menekültektől való félelemből kovácsoltak politikai tőkét, hanem egy másik félelemből. Az attól való félelemből, hogy a menekülteket – akár a Franciaországban és Németországban évtizedek alatt felgyűlt bevándorlókat – nem sikerül majd integrálni.

Mert bármilyen igaz és nemes gondolat, „hogy a háború és terror elől menekülőket menedék illeti meg, és a brit kilépés után is 450 milliós gazdag Európa képes lehet és képesnek kell lennie akár néhány millió menekült befogadására”, ha az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy Európa még békésebb és türelmesebb évtizedeiben sem volt képes integrálni egy ekkora iszlám kultúrájú tömeget, amely ráadásul nem egyszerre jött, hanem apránként. Nem sikerült megakadályozni, hogy kialakítsák párhuzamos társadalmukat.

Az integráció sikerességének vagy sikertelenségének kérdésére épp napjainkban adott csattanós választ, hogy a török választáson részt vevő, Nyugat-Európában élő törökök többsége az országot iszlamizáló, antidemokratikus Erdoğanra szavazott. És ha eddig nem sikerült az integráció, akkor a továbbiakban még kisebb az esélye, mert az újak – akár menekültek, akár bevándorlók – már a kész párhuzamos struktúrákba érkeznek.

Lehet-e sikeres?

Ahhoz, hogy az integráció sikeres legyen, először be kellene vallani, hogy eddig nem sikerült, majd tervet készíteni, hogy mit is kellene csinálni, és azt hogyan. Nem kerítésekről és kvótákról kellene vitatkozni, hanem arról, hogy megvannak-e a szellemi és anyagi feltételei a sikeres integrációnak. Nyíltan kellene megvitatni az integráció esélyeit, meg azt is, hogy milyen következményei vannak, ha nem sikerül. De amíg nyílt és őszinte vita helyett a szélsőjobb csak uszít a menekültek ellen, a demokraták pedig csak erkölcsi ítéleteket szajkóznak, addig az orbánok egyre erősebbek lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük