Nyakunkon a kenyér-áremelés! - Durván drágulnak az alapvető élelmiszerek (is) - Városi Kurír

Sorting by

×

Nyakunkon a kenyér-áremelés! – Durván drágulnak az alapvető élelmiszerek (is)

Azon ma már vitatkozni sem érdemes, hogy drágul az egész világ, az árak hol jobban, hol kevésbé, de szinte mindenhol felfelé kúsznak. Magyarország az alapvető élelmiszerek árának elszállása terén is sajnos az egyik előfutó.

Hirdetés

Elképesztő

Magyarországon  10 százalékos volt a drágulás. A takarmánybúza 54 ezer forintos áron, vagyis 21 százalékkal drágábban forgott szeptember harmadik hetében. Ez az egyik alapja az alapvető élelmiszerek brutális drágulásának is.

Az NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet Intézet beszámolója szerint a kukorica az említett időszakban tonnánként átlagosan 47 800 forintos termelői áron cserélt gazdát a hazai piacon, ami az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékos áremelkedés – írja a Világgazdaság.

Emlékeztetnek arra is, hogy a termény érése idején – a kukorica számára kedvező időjárás miatt – sokan rekordtermésre és árcsökkenésre számítottak, most azonban elképzelhetőnek tartják, hogy az állattenyésztés csökkenő állománya miatt esetleg visszaeső keresletet pótolja más, ez pedig nem engedi lenyomni az árakat. Támaszt nyújthat az áraknak az ipari célú kukoricafelhasználás is: a bioetanol- és az izocukorgyártás szükségletei százezer tonnás nagyságrendben növekedhetnek, hasonlóan a keményítőgyártás búzaigényéhez .

Rosszabb termés

A NAIK AKI a nemzetközi piacon is emelkedő trendről számolt be az említett termékek esetében. A világpiaci árakat a cikk szerint a kínai kereslet és egyes térségek gyengébb termése nyomta feljebb.

Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál: csak mintegy 30 százaléknyi az étkezési minőségű búza. A hazai malmoknak ebből 1,2 millió tonnára van szükségük őrlésre, és további 1,2-1,3 millió tonna megy általában takarmánycélra és vetőmagnak. A Magyarországon felhasznált mintegy 2,5 millió tonna fölötti rész az exportárualap.

Így az idei termésből csupán 1,4 millió tonnányi alkalmas őrlésre, de ennek egy részéből így is takarmány lesz, vagy exportálják. A keresleti piac miatt így a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló ár 55-56 ezer forintra emelkedett a malmoknál.

A különbözetet pedig már ebben a hónapban beépítették az árakba, amit a fogyasztónak kell megfizetni, egyszerűbben fogalmazva nyakunkon a kenyér áremelés.

Forrás

Kapcsolódó:

SZFE

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.