Nyugdíjas, fizess, ne nyaralgass “szociális alapon”! – Varga Mihály benyújtotta, Ön szerint elfogadják?

Az utóbbi évtizedben nem volt jellemző, hogy ha egy törvényjavaslatot benyújtott egy fideszes, azt a parlamentben ülő eszmetársai ne szavazták volna gondolkodás, megértés, megvitatás nélkül meg.

Emlékeznek még, amikor az EP-választást megelőzően Orbán Viktor végighaknizta a nyugdíjasklubokat, ahol kitörő örömmel és a boldogságtól könnyes szemmel fogadták őt a szépkorúak. No para, mostanság nem jár ilyen helyekre….

Erzsébet utalvány volt, nincs….

Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból – derül ki a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvényből.

“A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra”

– olvasható a törvény indokló részében – írta a napi.hu.

Az eddig hatályos törvény szerint a szociális üdültetés célja az volt, hogy

“A kormány ennek érdekében indította útjára 2012-ben az Erzsébet-programot, amely kiemelt figyelmet fordít azon családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akiknek ez másként nem lenne elérhető”

– szerepel a program honlapján.

“Szociálisan rászorulók” törölve!

A most benyújtott salátatörvény kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne. Tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást a 2019-es év üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatás legkésőbb 2020. március 31-ig használható fel az Erzsébet-programban részt vevő, többségében gyógy- és termálvizes fürdőzési lehetőséget is biztosító szálláshelyek egyikén: Balatonalmádiban, Budapesten, Bükfürdőn, Egerben, Galyatetőn, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Tapolcán, Zalakaroson, Agárdon, Nagyatádon és Pogányban.

“Erzsébet utalvány” törölve?

A kuponokat kiadó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. tavaly decemberben jelentette be, hogy január elsejétől sem papír, sem elektronikus formában nem forgalmaznak utalványokat, a már forgalomban levő juttatások pedig 2019 végéig használhatók fel. Ennek előzménye az volt, hogy az Országgyűlés az adótörvények módosításakor mindössze egyetlen cafeteriaelemet hagyott a kedvezőbb adózási körben – és ez az Erzsébet-utalvány helyett a SZÉP-kártya lett.

Az állami forgalmazó cég 2018-ban gigantikus méretű veszteséget könyvelt el

– derül ki a cég beszámolójából. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 5 milliárd forint veszteséggel zárt, miközben 2017-ben 1,7 milliárd forintot keresett az Erzsébet-utalványokon az állami forgalmazó. A bevételei ugyanakkor gyarapodtak: 6,6 milliárd forintról 7,4 milliárd forintra. Az Erzsébet-utalványok gyártásának megszűnése jelentős károkat okozott a társaságnak.

“Az utalványok kibocsátásához és beváltásához kapcsolódó informatikai rendszerek nagy részének terven felüli értékcsökkenése vált szükségessé”

– olvasható a beszámolóban. Az egyéb értékvesztések – például a gyártáshoz szükséges alapanyag – együttes összege pedig 2,3 milliárd forint.

A céget tulajdonló Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (MNÜA) sem marad sok feladata, hiszen megszűnnek a szociális üdültetés, a szociális étkeztetés, illetve a szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósításához kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők.

Frissítés!

“Nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, a nyugdíjasoknak és a fogyatékossággal élőknek szóló Erzsébet-program – közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány csütörtökön, a sajtóban megjelent információkat cáfolva az MTI-vel. A közleményben azt írták: a kormány eddigi legsikeresebb szociális üdültetési programja a jövőben is folytatódik. A 2020-as Erzsébet-program kiírásaira 2019. szeptember 15-től lehet pályázni.

Megjegyezték, hogy a Brüsszellel folytatott viták miatt az Erzsébet-utalvány rendszerén többször is változtatni kellett, a szociális üdültetés ennek ellenére is sikeresen és zavartalanul folytatódik. Az Erzsébet-programban az elmúlt 8 évben 1,5 millió ember jutott üdülési lehetőséghez, köztük negyedmillió nyugdíjas, 60 ezer fogyatékossággal élő és mintegy félmillió nagycsaládos. Az üdülés jelenleg is folyik, az idén csaknem 60 ezren pihenhetnek az utalványkibocsátás megszűnésének ellenére is – írta az alapítvány. A héten több sajtóorgánum írt arról, hogy információjuk szerint megszünteti a kormány a nyugdíjasok szociális üdültetését.”

Döntsék el Önök, hogy mi a frankó!

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Nyugdíjas, fizess, ne nyaralgass “szociális alapon”! – Varga Mihály benyújtotta, Ön szerint elfogadják?

  • 2019.06.11 - 16:58
    Közvetlen hivatkozás

    Azt kívánom ennek a bugyantott eszü kormánynak, hogy az szülei, nagyszülei éljék meg azt, amit a kispénzű nyugdíjas. Azok se az adófizető dolgozó magyar emberek pénzén, ingyen nyaraljanak, habár könnyebben kifizeti a 60000 forintot, mint az alacsony pénzből élő nyugdijas, fogyatékos a 600 forintot.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük