Azt azért mégsem írhatja az ember, hogy a tokiói olimpiára majd egyeseket pofára engednek be, pedig hát szó szerint így van, avagy nagy dolog a technika rohamos haladása, amint Karinthy Frigyes írná. Mondjuk sok haszna így, ebben a formában nem lesz, hiszen nem mindenkire érvényes ez a csodálatos új rendszer, de hát lássuk magát a hírt!
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]
Arcfelismerő rendszer segíti majd a beléptetést a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia versenyhelyszínein. A program csak a sportolók, a sportvezetők és az újságírók zökkenőmentes és biztonságos bejutását segíti majd elő, becsült összlétszámuk 300-400 ezer fő lesz. Számukra a szervezőbizottság személyazonossági igazolványokat készít, a rendszer pedig minden belépés alkalmával automatikusan ellenőrizni fogja, arcuk megfelel-e a fényképük jellemzőinek.

A technológia megnehezíti az ellopott vagy hamisított kártyák használatát, és minden bizonnyal csökkenti a várakozási időt. A tokiói Haneda repülőtéren október óta üzemelnek a japán igazságügyi minisztérium arcfelismerő kapui.

A nézők esetében nem fogják használni a programot, nekik a korábbi olimpiai játékokhoz hasonlóan be kell mutatniuk a jegyüket, és csomagellenőrzésen kell átesniük.

Hát, ennek nagyon sok értelme lesz, az már egyszer biztos is. Mondjuk tény, hogy három-négyszázezer sportoló, sportvezető és sajtómunkás nagyon sok, ennyi tán nincs is összesen a világon – de mondjuk van. (Akkor már tessenek minket is meghívni, ha az a fontos, hogy sok legyen a tudósító, domo arigato gozaimasu, még nem jártam olimpián, de nagyon mennék). Nos, az valóban fontos, hogy akárki ne mondhassa magáról, miszerint olimpikon, tudósító vagy edző, netán sportszövetségi elnök, első a biztonság – de honnét veszik, hogy a terroristák ilyesminek akarnák kiadni magukat? A terrorista minél több kárt akar tenni emberben, épületben, ha az támad, a legnagyobb tömegben támad, a nézőtéren, nem a sajtópáholyból indul el…

Van egy olyan gyanúm, hogy inkább arról van szó: ne lehessen üzletelni a szakmai belépőkkel. Hát, akkor viszont ez üzleti és nem biztonságtechnikai megfontolás.

Mert a fizető nézőket meg így is, úgy is átvizsgálják.

A sajtót meg majd szó szerint pofára engedik be.

No mindegy: ők tudják, ők rendezik a játékokat.

Szele Tamás

Sport Mindig
[mnky_ads id=”3806″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét