Az 50-es években Sztálin jégpalotáját természetes fagyasztóként használták, halak tárolására, most azonban műemlékként üzemel – amíg össze nem omlik.
[mnky_ads id=”10551″]
Az 50-es években a Szibéria északi részén fekvő Novij Portban az oda száműzött német mérnökök éveken át építették a világ legnagyobb földalatti labirintusát, Sztálin jégpalotáját.
[mnky_ads id=”10552″]
A kommunista diktátor után elnevezett építmény méreteit tekintve nagyobb, mint a Fehér Ház, folyosói ugyanis 7000 négyzetmétert tesznek ki. Funkcióját illetően pedig eredetileg természetes fagyasztóként üzemelt, ahol az Oroszországból exportra szánt halakat tárolták ideiglenesen, egész évben, -14 Celsius fokon.

- Hirdetés -

Az emberi kéz által valaha emelt legnagyobb jégből készült építmény ma már műemléképületnek számít, fennmaradása azonban veszélyben van és a Siberian Times szerint a helyi hatóságoknak nincs elegendő forrásuk Sztálin jégpalotájának megmentésére. A sarkköri vizek melegedésével ugyanis olvadni kezdett a folyosórendszer is – több átjáró állapota már veszélyes -, így annak bejáratait is elöntheti a víz, ami megközelíthetetlenné teheti a jövőben.

Farmosi Nóra

Globoport

Kapcsolódó:

Segítek Trumpnak

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét