Történik a törvénytelenség 2019 Magyarországán, az Európai Unió tagországában választási kampány idején. Főszereplő: a főváros II. kerületének önkormányzata, a kerületben lakók és Ön, aki akaratlanul is a cechet állja.

A történet….

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba: addig, ameddig a választópolgár – Ön, meg Ön és Ön is – tűri, hogy választott képviselői lépten-nyomon megengedjék maguknak, hogy nem tartják be a törvényt, addig semmi esély közelebb jutni a hőn áhított Európához, vagy ha úgy érthetőbb, „utolérni Ausztriát”.

Vissza Budára….

A Fővárosi Választási Bizottság két napja tiltotta el a fővárosi II. kerület önkormányzatát közpénzből történő kampányolástól, az önkormányzat újabb színes kiadványban népszerűsíti Láng Zsolt fideszes polgármestert. A Budai Napló néven megjelent kiadványt kedden dobálták be a postaládákba. Impresszuma szerint a felelős kiadó a II. Kerületi Önkormányzat, Polgármesteri Kabinet – írta a Magyar Hang.

Az 50 ezer példányban megjelent Budai Napló nem is hagy kétséget afelől, hogy az október 13-i önkormányzati választás kampányára állították össze. Címlapján jelzi, hogy a 2014 és 2019 közötti ciklus munkáját összegzi.

A kiadvány címoldalán Láng Zsolt köszönti az olvasókat,

a kerületben megvalósult választási ígéreteket összegzi összesen 15 oldalon. Az utolsón pedig az idei év eseményeiből válogatnak. Az anyagokhoz a képeket az önkormányzat Budai Polgár című lapjának archívumából merítettek.

budai-naplo
fotó: Magyar Hang

A Magyar Hang telefonon érdeklődött a kerület jegyzői titkárságán, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy nem érkezett egyelőre emiatt kifogás. A portál ezért kifogást jelentett be a Helyi Választási Bizottságnál.

A kiadvány megjelenése azért vet fel kérdéseket,

mert hétfőn – egy nappal az új propaganda újság terjesztésének megkezdése előtt – tiltotta el a Fővárosi Választási Bizottság a kampányolástól a kerületben az önkormányzatot. A választási bizottság másodfokú határozata ugyanis jogsértőnek találta az előző,

„13 éve együtt, Buda szívében”

című kiadványt, amelyben a megvalósult fejlesztéseket Láng Zsolt fideszes polgármesterhez kötötték.

Örsi Gergely, az ellenzék polgármesterjelöltje,  minderről így ír közösségi oldalán:

„A Fővárosi Választási Bizottság ma nekem adott igazat, miután a Helyi Választási Bizottság határozata kapcsán fellebbeztem, és kimondta, hogy ez bizony kampánykiadvány! A Fidesz több tízmillió forintot költött közpénzből, hogy saját magát reklámozza a „13 éve együtt, Buda szívében” kiadványával, amit rendkívül ízlésesen többek közt óvodákban, iskolákban, rendelőkben terjesztett, amellett hogy minden kerületi postaládába jutott legalább egy példány a drága kiadványból.

Ebből a pénzből, amit propagandára költöttek, meg lehetett volna csinálni a Bambi Eszpresszó előtt hiányzó zebrát, lehetett volna a kerületi bölcsődei és óvodai gondozók fizetéskiegészítésére fordítani vagy akár az Átrium megmentésére!”

Az ügy azért jutott el másodfokra, mert a Helyi Választási Bizottság első fokon hozott határozatát megfellebbezték. A HVB ugyanis nem találta jogsértőnek a kiadványt. Ezt változtatta meg a Fővárosi Választási Bizottság.

Az eset nem egyedi itt van mindjárt Dunakeszi!

„A több millió forint közpénzből szerdán megjelent kampányanyagban több más mellett azzal fényezik a város pénzén Dióssit, hogy átadásra került a gyártelepi állomás melletti tér. A látványképpel szemben az a helyzet, hogy sokadszori visszabontás után a mai nap még mindig nincs kész a terület, de közpénzből kampányolni már tudnak vele.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét