Connect with us

Kerítésen innen

Orbán Balázs nem buta, csak amikor gondolkodik, nincs szerencséje – és ez az enyhébb megközelítés

https://varosikurir.hu/erre-erdemes-lesz-emlekezni-pinterek-allitjak-hogy-fake-news-az-iskolabezarasi-terv/
Megosztás

A címben szereplő keserédes megfogalmazását annak, ha valaki ostobaságokat beszél Hofi Gézának tulajdonítja nálunk a „családi legendárium” és most -ha jóindulatú akarok lenni- pontosan ráillik Orbán Balázsra, aki a Pedagógusok Szakszervezetébe törölte a lábát.

„A reprezentativitását elvesztő, baloldali szócsőként működő Pedagógusok Szakszervezete újra vádaskodik

Egy dolgot tisztázzunk: a tanári pálya hivatás, és a magyar kormány ennek a hivatásnak a megerősítésére törekszik. Ezt a célt szolgálja majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István nevével fémjelzett új tanárképző kara is.

Az NKE feladata a magyar állam működtetésében legfontosabb szerepet vállaló szakemberek képzése, a tanári pálya pedig éppúgy e közszolgálat része, mint az egyetem által lefedett többi hivatás. Az NKE tanárképzését választók olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére egyaránt lehetőségük nyílik. A Nemeskürty István tanár, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész nevét viselő kar célja az is, hogy az egyetem képzésein végző tanárok, pedagógusok korszerű, de egyben időtálló, identitáserősítő, ugyanakkor indoktrinációtól mentes tudást adjanak át a diákjaiknak, és az oktatási feladatokon túl élen járjanak a közösségszervezésben is.

A pedagógusok évek óta szólalnak fel a magasabb fizetés, a jobb oktatás és a több lehetőség érdekében, az őket védeni hivatott szakszervezet pedig ezek ellen a célok ellen beszél.”

Mi van?

„Az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan a társadalmi kohéziót erősíti és felzárkózást segíti az oktatáspolitikai víziójával. Ma több a munkahely, magasabbak a fizetések, és kevesebb a szegény ember, mint a baloldal idején. Modernebbek az iskolák, magasabb a tanárok bére, mint bármikor korábban, aminek következtében újra nő a tanári pálya megbecsültsége. Ez az, ami ellen a baloldali szakszervezet tiltakozik.

Íme néhány adat és háttér:

  • Növeljük a pedagógusok bérét: idén januártól átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a tanárok, az óvónők és a szakképzésben oktatók bére, az emelés pedig a következő években is folytatódik. Ettől azt várja a kormány, hogy tovább növekedjen a pedagóguspálya iránti érdeklődés, a pályán tudják tartani a legjobb képességű tanárokat, és sikerüljön visszavonzani a pályaelhagyókat is. Az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű térségekben dolgozó tanároknak pedig a fentieknél is 20 százalékkal magasabb fizetés garantált.
  • Megbecsüljük a tanári hivatást: a tanári hivatás önálló jogállást érdemelt, ami a pedagógus-életpályáról szóló törvénnyel megvalósult. Becsüljük meg azt, aki többet tesz a gyermekekért – ezt szolgálja a törvény, mellyel a kormány célja, hogy az oktatás színvonalát tovább növelje.
  • Iskolákat újítunk meg: az utóbbi időszakban számos iskola megújult. Az elmúlt öt évben 4576 óvodai és iskolai fejlesztés indult el, illetve valósult meg közel ezer milliárd forint értékben. A Modern Városok Program keretében 2016 óta több mint 60 milliárd forint értékben zajlott köznevelési intézmények fejlesztése. A Magyar Falu Program indulása óta megújult ezer kistelepülési óvoda és iskola, kétezer óvodai játszóudvar és közterületi játszótér épült, valamint bölcsődéket is fejlesztettünk.
  • Fejlesztjük a közoktatást: ingyenes tankönyveket biztosítunk a diákoknak. Új digitális eszközök állnak a korszerű oktatás szolgálatában. Több ezer intézményben történt internetsávszélesség-bővítés, illetve épült ki wifihálózat, ezenfelül 2018 óta több mint 330 ezer notebook jutott el az iskolákhoz. Kedvezményes étkezési lehetőséget biztosítunk, továbbá 40 ezer hátrányos helyzetű diák kap ösztöndíjat.
  • Növeljük a felsőoktatás versenyképességét, hogy a magyar fiatalok a jövő nyerteseivé válhassanak: korábban soha nem látott összeget fordítunk a felsőoktatásra. 2022-ben a felsőoktatási források több mint 1000 milliárd forintot tettek ki, ami a tervezett GDP közel 2 százaléka. Ez a legmagasabb értékek között van Európában. 2023-ban pedig 100 milliárd forinttal több forrás jutott a felsőoktatásra, mint 2022-ben.

„Az oktatás mindig befektetés a jövő generációiba, nemzetstratégiai kérdés

A baloldal ugyan külföldi megbízóik érdekét követve mindent megtesz azért, hogy elvegye a tanárok béremelését, megakadályozza az egyetemeink fejlesztését, de ezúttal sem fognak sikerrel járni. Nekik is ideje lenne nem Magyarország ellen, hanem Magyarország érdekében dolgozniuk. Higgyék el, megéri!” – zárta eszmefuttatását Orbán.

Háttér

Kedden jelentette be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hogy 2025 szeptemberétől tanárképzést indítanak és hogy a kormány tervei szerint a jövőben a tanártovábbképzés módszertani alapjának és szakmai programjának kialakításáért felelős központot, illetve a tanártovábbképzés lebonyolításért felelős szervezési egységet is az NKE-n alakítják ki. A Jelen információi szerint azonban a tanárképzés komolyabb átszervezéséről is szó van. A hetilap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormány tervei szerint egy elitpedagógus-képzést hoznának létre az NKE-n és az itt végző tanárok a tehetősebb családok gyerekeivel foglalkoznának.

A társadalmi felzárkóztatást viszont az egyházakra bíznák, ami azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákban tanító tanárok képzését az egyházi felsőoktatási intézmények végeznék. Emellett a térségi tanárképzési igényeket a modellváltott egyetemek szolgálnák ki.

Az erre vonatkozó tervezetet már két körben tárgyalta a kormány – állítja a portál.

Kapcsolódó

Főkép: Cseri László

Szerző