Connect with us

Kerítésen innen

Orbán már a felhők között, de aktuális pénteki bölcsességét itt hagyta nekünk: „..a következő lépés a következő lépés…”

Orbán már a felhők között, de aktuális pénteki bölcsességét itt hagyta nekünk: "..a következő lépés a következő lépés..."
Megosztás

Pénteken reggel 9 óra után nem sokkal felszállt Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, ami Orbán Viktor miniszterelnököt viszi Moszkvába, osztotta meg az X-en Panyi Szabolcs, VSquare és a Direkt36 újságírója. Előtte azért a Kossuthon beszélt népének azon részéhez, akik fogékonyak rá.

A radarképen az látszik, hogy a gép délelőtt fél 10 előtt nem sokkal már Krakkót is elhagyta, Lengyelország felett repül

Orbán Viktor néhány nappal azután utazik az orosz fővárosba, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. A magyar miniszterelnök a Kremlbe látogat, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal, a VSquare egymástól független közép-európai országokból származó forrása alapján Szijjártó Péter külügyminiszter is Orbánnal tart. A radarképen látszik, hova ment a gép:

Szlovákia felé indult, majd nem sokkal a lengyel határ előtt elérte utazómagasságát 41 ezer lábon, végül Fehéroroszországon keresztül Oroszországba repült, ahol Moszkvában szállt le, reggel kilenc óra után nem sokkal.


Mindezt a kormány egyelőre nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta.

Orbánt ilyen útjain rendszeresen el szokta kísérni külügyminisztere is, úgy fest, most ő ment előbb Moszkvába, ugyanis Orbán, amikor Szijjártó gépe már a levegőben volt, még a Kossuth rádióban beszélt.

Orbán moszkvai látogatása komoly indulatokat váltott ki. Megszólalt miatt Donald Tusk lengyel kormányfő, aki egyelőre csak felkérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy igazak-e a hírek moszkvai útjával kapcsolatban, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, Orbánnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében Putyinnal tárgyaljon.

…hogy addig is tudjuk, merre van az előre….

Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúval indította a napját, a Kossuth rádióban többek között arról beszélt, hogy szerinte béke akkor lesz, ha valaki ezt megcsinálja, szerinte Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, de a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni.

„Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, erre nincs se mandátumunk, se megfelelő nemzetközi politikai súlyunk nincs megfelelő nemzeti össztermékünk, hadseregünk és így tovább, de tudunk jó eszköz lenni a Jóisten kezében, tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében”

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve: Ő „egyetlen dolgot tesz”, elmegy olyan helyekre, ahol Magyarországra és Európára nézve negatív következmények vannak, és megkeresi, hol van az a vörös vonal, ameddig el lehet menni a béke érdekében, e mentén „nem lehet Brüsszelben ülni”, igaz, tárgyalásra nincs EU-elnökként mandátuma és politikai ereje sem megítélése szerint, eszköz azonban tud lenni „Isten kezében”.

„Mindenki attól fél, hogy aki tűzszünetet köt, azt a másik fél kihasználja. Ezen akkor lehet túllépni, ha van valamiféle perspektíva a felek előtt”

– mondta a miniszterelnök, aki fel tudja tárni, a felek meddig tudnak elmenni, de a békéhez vezető út első lépését lehet csak megtenni.

„A következő lépés a következő lépés”.

…és, hogy merre tovább?

Orbán Viktor a moszkvai út után az azerbajdzsáni Susába megy, ahol részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján, ott lesz pénteken és szombaton is. A magyar kormányfő legutóbb tavaly októberben Pekingben találkozott Putyinnal az „Egy övezet, egy út” fórumán, ahova egyedüli uniós politikusként utazott. A mostani várható találkozó annyiban más, hogy két napja Magyarország hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Szerző