Connect with us

Kerítésen túl

Orbán Kijev után Moszkvában is villámlátogat

Orbán Kijev után Moszkvában is villámlátogat
Megosztás

Panyi Szabolcs újságíró közösségi oldalán osztotta meg több, egymástól független forrásból származó értesülését arról, hogy pénteken Orbán Viktor és Szijjártó Péter Moszkvába utaznak.

Irány a Kreml….

Több nyugati és közép-kelet-európai forrás is megerősítette az újságírónak, hogy Moszkvába megy a kormányfő pénteken. Azt is elmondták, hogy

Orbánt a Kremlben fogadják majd, tehát alighanem Vlagyimir Putyinnal is találkozik.

Panyi Szabolcs szerint

Orbánnal utazik Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki pár napja – az Orbán-Zelenszkij találkozó idején – telefonon egyeztetett Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

(Halk megjegyzés: a moszkvai külügyi tárca honlapján megjelent a közlemény, ami tudatta, hogy a magyar fél kezdeményezésére kedden telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, amiben megbeszélték, hogy a „rendkívül nehéz nemzetközi helyzet” ellenére Magyarország és Oroszország kapcsolata az „egészséges pragmatizmus” és a „kölcsönös haszon” szellemében fejlődik tovább.) Szijjártó Péter aligha véletlen időzítéssel aznap szakított időt az amúgy feltűnően szívélyes magyar–orosz viszony méltatására, amikor a főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatásra ment Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz gyakorlatilag utolsóként az EU politikai vezetői közül azóta, hogy Vlagyimir Putyin parancsára 2022. február 24-én az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát.

Moszkva után Türk Tanács

Ha igaz a hír, akkor a fent említett moszkvai vizit alighanem villámlátogatás lesz, ugyanis nemrég Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel közölte:

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában.

A csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a tagállamok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként – Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák az együttműködést. A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel.

Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel

– közölte Havasi.

A türk-magyar jövő – megfigyelőként

A mostani csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a részes államok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként – Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák együttműködésüket.

A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel.

Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel – közölte a sajtófőnök. Ha tehát Orbán Viktor valóban elutazik Moszkvába pénteken, akkor erre még nem sokkal a csúcstalálkozó előtt kerülhet sor, a hajnali vagy reggeli órákban.

Szerző