Orbán Viktor mennybemenetele

drMáriás festő, író, zenész, a Tudósok együttes frontembere. Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel jellemző. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja.

A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg – márpedig oda minden beszuszakolható, írta drMáriásról Gulyás Gábor művészettörténész.

Az alkotóval a közelmúltban a fidelio.hu készített interjút. A sokak által szeretett, de sokak által megosztónak tartott művész legfontosabb gondolatait próbáltuk az összeállításunkban egybe gyűjteni.

Az új festménysorozatának darabjaiban, amelyek a legutóbbi fővárosi kiállítására készültek -elmondása szerint – gyermeki perspektívából igyekezett megfogalmazni szellemi közjónk aktuális tájképeit. Az inspiráció ezúttal a naivitás volt:

“Hogy ki és miért teszi oda azt a valakit, akibe majd az egy életre beleképzeli ideológusát, megváltóját, vezérét, őszinte barátját? Hogy azután felnőttként is ugyanolyan naivitással hallgassa a pártok jelszavait, ígéreteit, reklámjait? S hogy miként lázadhat fel az ilyen sztereotípiák ellen az egyén, hogy a feladatot félreértve, megváltoztatva saját értelmezési szabadságával töltse fel. Hisz az örök érvényű történetek ma is újraértelmezhetőek, más megvilágításba kerülhetnek, más izgalmakat, feszültségeket rejthetnek a számunkra, legyen az akár egy paradicsomi állapot vagy a mennybemenetel.”

Legújabb képsorozata a A Szeretet soha el nem fogy! címmel, a szeretet himnuszát veszi kiindulópontként, mert szeretetre vágyunk mindannyian:

“miközben a hétköznapokban szinte állandóan jajveszékelést, sírást, robbanásokat, lövéseket, sikolyokat hallhatunk, így izgalmas a feltevés, hogy valóban a szeretet soha el nem fogy-e, s főleg mellé a türelem. És vajon hány irányba tud leágazni a szeretetünk? Ha például a jézusi történetekben új szereplők válnak megváltókká, akkor lehet, hogy ma Soros György, Orbán Viktor vagy Lenin lesz az, aki a legnagyobb ígéretet, oltalmat, szerencsét, egyszóval szeretetet hozza el valaki számára.”

Egyik képén maga a nagy Lenin kerül bibliai helyzetbe:

“Ma Lenin bácsi tartotta a hittanórát a címe. Mivel pedagógushiány van az oktatásban, lehet, hogy a hittanórára Uljanov elvtárs ugrott be alkalmi oktatónak, aki máshogyan értelmezte a Bibliát, ami látható a gyerekeken, hisz szakálluk és bajszuk nőtt. Egy másik értelmezésében az „Engedjétek hozzám a gyermekeket!” szituációban Soros Györgyöt láthatjuk, aki a kormány nyomására belép a Zalaigricei Keresztény Gyermekszínjátszó körbe, ahol a gyerekek szimpátiájuk jeléül megválasztják őt Passió-játékuk főszereplőjévé. Vagyis lehet, hogy a gyerekek szeretni fogják Soros Györgyöt annak ellenére, hogy mit mond a kormány, hisz a gyerekek sokszor csintalanok, ösztönösek, öntörvényűek.”

A kiállításon A Jézus a Balatonon jár volt  az egyetlen kép, ahol maga Jézus jelenik meg:

“azonban itt a kontextus más, mert itt nem azon a vízen jár, ahol régen, hanem végre meglátogat minket és a Balatonon mutat be csodát. Nagyon hasznos, amit tesz, mert mivel épp Teréz anya fuldoklik előtte a bokáig érő vízben, gyorsan kimenti őt, miközben nem hagyja magát eltéríteni a körülötte úszkáló albán szirének által, akik őt tisztátalan gondolatokkal akarják megzavarni és a szerelem sötét útjaira téríteni. A művészet is egyfajta csodatevés, vagy csoda önmagában, emellé ráadásul autoterápia. Jézus a Bethesda-tónál tett csodát, amikor egy nyomorultat meggyógyított, e képen viszont az ő személyében engem láthatunk, amint csodát téve kigyógyítom saját magamat, mint elesett nyomorultat a kép alsó sarkában látható eszközökkel: kenyérrel, borral, gyümölccsel és ecsettel.”

A művész utóbbi időszakban készített képei közül  talán a két legattraktívabb alkotása főhelyén Superman  és Orbán Viktor látható:

“A migránskérdés jézusi értelmezésben veszélyes vizekre visz, így fölmerülhet a történet, amikor Jézus elcsendesítette a vihart. A hánykolódó tengeren már-már elsodorta őket a szél, amikor ő nyugalmat és békét teremtett. Most Supermanként jelenik meg, társai pedig a mai terminológiában migránsok – nevezzük őket Ali babáéknak a szónak a mesebeli áttételes, reflektált változatában – s a csodatevő Superman elcsendesíti a vihart, hogy elvonulhassanak a hősök.”

drMáriás képei közül hazánk mai közállapotait talán legjobban kifejező képéről a művész így gondolkodik:

“Manapság nap, mint nap sok-sok mennybemenetelnek vagyunk a tanúi. A legutóbbi időben a legsikeresebb párt legsikeresebb vezetője említhető ennek leggyakoribb képviselőjeként. Ezért a képen Orbán Viktort láthatjuk – Mészáros Lőrinc és Áder János arkangyalok társaságában – ahogy felhőn állva emelt kézzel biztat minket afelől, hogy minden rendben van, ezért szavazzunk rá. Hát nem?”

bl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük