Elutasította Orbán Viktornak az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt római találkozóján elhangzott kijelentéseit Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője szombaton kiadott közleményében.

Nekem pezsegsz?

Luigi Di Maio “felesleges beavatkozásnak” nevezte a magyar miniszterelnök szavait.

- Hirdetés -

“Nem engedem meg senkinek, hogy bírálja vagy támadja Olaszországot, főképpen annak nem, aki a mi határaink rovására szuverenista”

– olvasható az olasz külügyminiszter közleményében.

Hozzátette:

“Orbán nem ismeri az olasz népet, tehát a saját népéről beszéljen, ha akar, ne a miénkről”

Az új havernő védőszárnya

Giorgia Meloni, az FdI elnöke azonnali válaszában

“zavarba ejtőnek”

nevezte Luigi Di Maio reakcióját. Meloni hangsúlyozta, sajnálja, hogy miközben a magyar miniszterelnök felajánlja, hogy segít Olaszországnak megállítani a migránsok érkezését, ezek szétosztása helyett,

“Di Maio egy olyan országot támad, amely jobban végzi munkáját mint a Conte-kormány”.

Meloni hozzátette, az FdI földgömböt ajándékoz Di Maio-nak, hogy lássa, hogy az Európai Unióban Magyarország éppúgy határállam mint Olaszország.

“Orbán Viktor nagyon egyszerűen azt mondja, hogy ha Magyarország megvédi a Magyarországhoz tartozó európai határokat, ugyanezt kéri Olaszországtól is, és nem hajlandó átvenni azokat az illegális bevándorlókat, akiket Olaszország beenged, mert nem képes elvégezni azt a határvédelmi munkát, amit tennie kellene”

– nyilatkozta Giorgia Meloni.

Pedig Orbán bedobta magát, még “viccezett” is…

Volt a beszédét követő interjúnak egy szórakoztatóbb mozzanata, amikor az Orbán Viktorral szemben ülő riporter arra kérte, mesélje el azt az epizódot, amikor a korábbi olasz miniszterelnökkel Paolo Gentilonival találkozott (ő 2016-2018 között vezette a kormányt), és azt ígérte neki, hogy kész segíteni Olaszországnak a menekültkérdésben. Hogyan segítene Magyarország Olaszországnak, ha nem hajlandó elfogadni a menekültek újraelosztását? – kérdezte a műsorvezető.

A magyar kormányfő először egy szórakoztató részlet felidézésével próbált időt nyerni a kérdés megválaszolásához. Arról kezdett beszélni, hogy

Gentiloniban egy finom úriembert ismert meg, akivel nehéz vitái voltak, mivel Gentiloni Juventus-szurkoló. “Én meg a Berlusconi barátja vagyok. Ez egy probléma. De ezen túljutottunk”

– tette hozzá elviccelve a választ. Arra utalt, hogy mivel Berlusconi volt miniszterelnök, Orbán Viktor barátja volt az AC Milan tulajdonosa, és emiatt ő is Milan-szurkoló. (HVG)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét