Orbán néhány napon belül beveszi a Várat

Pár napja a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter megerősítette, hogy januárban Orbán Viktor már a Budai Várban lévő új irodájában kezdi el a munkát. A Várba költözéssel Orbán régi vágya teljesül: első kormányzati ciklusa idején a Sándor-palotát is miniszterelnöki irodának újíttatta fel, csakhogy a 2002-es kormányváltás keresztbe tett a terveinek, és a reprezentatív épületbe végül a köztársasági elnök hivatala költözött be.

A költözés összköltsége 21 milliárd forint

2010 után Orbán a szomszédos, a Várszínháznak otthont adó Karmelita kolostort nézte ki irodának. Ez az épület bő kétszer akkora, mint a Sándor-palota. A tervezett költözésről az első hírek 2016-ban jelentek meg, és még abban az évben megkezdődött az építkezés. Lázár János, a miniszterelnökség vezetője 2016 májusában kijelentette, hogy

a helyhez illően egyszerű, szerény, puritán építészeti kialakítású irodák lesznek a kolostor épületében.

Hamarosan kiderült, hogy a Karmelita kolostor a leendő kormányfői dolgozóból nyíló, Dunára néző hosszú erkéllyel, az északi végénél pedig egy új, a kolostorhoz illeszkedő stílusú épülettel gazdagodik. Az utolsó, 2017-es hír szerint az építkezés és a költözés összköltsége 21 milliárd forint, amin belül csak a miniszterelnöki dolgozószoba belsőépítészeti kialakítása 3,925 milliárdba kerül.

40 festmény a Nemzeti Galériából

Az Index megpróbálta a nagy közgyűjteményektől megtudni, hogy a Miniszterelnökség milyen műtárgyakat kért kölcsön letétbe két új épülete kidekorálásához. A kérdésekre nem kaptak választ. Végül informális csatornákon annyit sikerült megtudni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből mintegy 40 festmény kerül át a szomszédba. Nem kiemelkedő, az állandó kiállítás részét képező művekről van szó, hanem a raktárban tároltakról.

Mióta a felújítás a célegyenesbe fordult, az új épületbe a Hunyadi út felől már be lehet látni, főleg a délutáni sötétben, amikor bent égnek a fények. Így ki lehet szúrni egy különös belső lépcső körvonalait, és egy gigantikus modern csillárszerűséget is. Odakint csak a várfal külső tövében frissen lerakott gyeptéglák, a meredek rézsűt az eróziótól védő műanyag kazetták és a térfigyelő kamerák sora látszik. A Sándor-palota alatti rész felújítására már nem futotta.

Nem lesz sajtóbejárás?

Érthető, hogy a sajtó a kezdettől kiemelt érdeklődéssel követte az építkezést és a költségeket. A kormányzati kommunikációért felelős akkori államtitkár, Tuzson Bence két éve azt nyilatkozta, hogy

az új épület a befejezését követően hosszabb ideig nyitva áll majd a nagyközönség előtt, és mindenki számára megtekinthető lesz.

Ez januárig már nyilván nem fog megtörténni, de az Index megkérdezte, hogy mikor lesz a sajtóbejárás. Sajnos Orbán Viktor sajtósa, Havasi Bertalan sem az írásbeli kérdésre, sem a telefonos érdeklődésre nem válaszolt, ami arra utal, hogy vagy nem lesz sajtóbejárás, vagy az Index nincs az arra érdemesek között. Rejtély, mi titkolnivaló lehet közpénzből felújított kormányzati irodaépületeken, de úgy tudni, hogy amikor az elmúlt hónapokban szerencsés kívülállók is bejuthattak, megtiltották nekik, hogy fényképeket készítsenek.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó

Orbán Viktor kolostorba vonul

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük