Orbán Viktor a nyílt társadalmi tér fokozatos megnyirbálásával kezdi elérni célját: elszigeteli Magyarországot, amely korábban a szocializmusból a demokráciába való átmenet éltanulójának számított. Igyekszik meggyőzni a magyarokat, hogy az övé az egyetlen helyes világnézet – írja pénteken a Stop Soros törvény tervezett elfogadásával kapcsolatban a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

Orbán abszolút hatalomra törekszik

„Orbán nem akar (egyelőre) kilépni az EU-ból, de abszolút ura akar lenni saját udvarának. S ehhez nincs szüksége arra, hogy Magyarországon működjön egy olyan nemzetközi szervezet központja, amelynek alapelve a nyitottság és a tolerancia”

– véli a szerző, Simona Fendrychová.

[mnky_ads id=”10552″]

A magyar miniszterelnöknek egyértelmű terjeszkedési szándékai vannak

„A magyaroknak ez többé-kevésbé tetszik is, ahogy azt bizonyos meglepetésre a közelmúltban lezajlott választás is bizonyította”

– teszi hozzá a szerző. Szerinte mindezek alapján nem meglepő, hogy a Nyílt Társadalom alapítvány menedzsereinek már elegük van mindebből, és másutt keresnek maguknak teret.

„Ez azonban Magyarország, és tulajdonképpen szomszédai számára is azon alapelvek kudarca, amelyre 1989 után a közép-európai társadalom épült”

– írta a lap jegyzete.

A Mladina című szlovén hetilap szerkesztőségi kommentárja szerint a miniszterelnöknek egyértelmű terjeszkedési szándékai vannak: azzal, hogy pénzügyileg támogatja más ország politikai pártjait – különösen Szlovéniában és Macedóniában – „nagy Magyarországot” akar létrehozni.

„Orbán nyíltan ábrándozik egy nagy Magyarországról, és amit régen hadsereggel lehetett leigázni, azt ma máshogy kell legyőzni, pénzzel és befektetésekkel, magával a hatalommal”

– írta a lap.

Orbán politikája olyan, amilyen a múlt századi Európa legsötétebb időszakaiban volt

Az írás szerint Orbán Viktor olyan rendkívül különleges és nem demokratikus politikát folytat, mint azok a rezsimek, amelyek Európát irányították a múlt század legsötétebb időszakaiban. Az újság szerint nem arról van szó, hogy ismétlődik a történelem, hanem olyan folyamat zajlik, amelyet a demokratikus Európa nagy aggodalommal figyel.

Szlovénia esetében Orbán Viktor pártja kétmillió euróért megvásárolta a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) részvényeit több médiavállaltban, és ugyanezt a taktikát alkalmazza Macedóniában is – állítja a lap.

(MTI)

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét